Βολιβία: Προφυλακίστηκαν οι 3 πρωτεργάτες του αποτυχημένου πραξικοπήματος


Στη Βολιβία, η δικαιοσύνη προφυλάκισε για έξι μήνες τους τρεις φερόμενους ως ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που στόχευε την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Άρσε. Οι συλληφθέντες είναι ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο αντιναύαρχος Χουάν Άρνες και ο Αλεχάντρο Ιράολα, πρώην επικεφαλής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας​​.

Η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη δικαιοσύνη στη Βολιβία, καθώς οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες περιλαμβάνουν τρομοκρατία και συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση, ποινές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 20 έτη κάθειρξης.​​​​

Η σύλληψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων στη χώρα. Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2025 δημιουργούν προσδοκίες και ένταση, ενώ η δυσαρέσκεια τόσο στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων όσο και ανάμεσα στους πολίτες αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανόδου των τιμών​​.

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο οποίος εξακολουθεί να έχει επιρροή στο κόμμα Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και κάλεσε τους υποστηρικτές του να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να ήταν σκηνοθετημένη​​​​.

Με τη σύλληψη των ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος και τις έρευνες σε εξέλιξη, η Βολιβία αντιμετωπίζει μια νέα περίοδο πολιτικών αναταράξεων, καθώς ο πρόεδρος Άρσε καλείται να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στην κοινωνία​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ