Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη Γαλλία με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές – Οι διαφορές με τη Βρετανία


Οι επικείμενες εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, αν και έχουν κάποιες επιφανειακές ομοιότητες, διαφέρουν ριζικά ως προς τη φύση και τις συνέπειές τους.

Βρετανία

Στη Βρετανία, οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου 2024. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να ανανεώσει τη θητεία της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί πιθανώς θα ηττηθούν, με το Εργατικό Κόμμα να ηγείται στις προθέσεις ψήφου​​.

Γαλλία

Αντίθετα, η κατάσταση στη Γαλλία είναι πολύ πιο ασταθής και επικίνδυνη. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2024, προκηρύχθηκαν από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά από τις σημαντικές απώλειες του κόμματός του στις ευρωεκλογές​​. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) υπό την ηγεσία της Μαρίν Λε Πεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ μια νέα αριστερή συμμαχία, που περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, επίσης κερδίζει έδαφος​​​​.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη Γαλλία

Οικονομική κρίση: Μια νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, με τις αγορές να αμφισβητούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης​​.
Βία στους δρόμους: Οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν βίαιες διαδηλώσεις, ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο ή προκαλέσει έντονη αντίδραση από τα πολιτικά άκρα​​​​.
Θεσμική κατάρρευση: Ο Μακρόν έχει προειδοποιήσει για τη δυνατότητα θεσμικής κατάρρευσης, εάν η ακροδεξιά ή η ακροαριστερά αποκτήσουν υπερβολική εξουσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση του πολιτικού συστήματος​​.

Παραλληλισμοί και διαφορές

Ο σημαντικός παραλληλισμός που επισημαίνεται είναι ότι η Γαλλία βιώνει τη δική της στιγμή λαϊκισμού, παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από δέκα χρόνια με τον Τραμπ και το Brexit. Ωστόσο, η κατάσταση στη Γαλλία είναι πολύ πιο έντονη και επικίνδυνη, με πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή​​​​.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως ενώ και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο σοβαρές και αβέβαιες προκλήσεις, που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη και το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ