Συντάξεις: Διπλά αναδρομικά εντός του καλοκαιριού


Συντάξεις: Ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει την καταβολή αναδρομικών ποσών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων για χιλιάδες συνταξιούχους το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, εντός του Ιουλίου θα πληρωθούν περίπου 12.000 συνταξιούχοι από Ταμεία τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ, με τα αναδρομικά ποσά να ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν τα 20.000 ευρώ. Πάνω από 50.000 συντάξεις βρίσκονται σε διαδικασία επανυπολογισμού, είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν επανυπολογιστεί με λάθη​​​​.

Οι πληρωμές ανά ταμείο

Αναλυτικά, έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής πληρωμές:

Νοέμβριος 2023: Ολοκληρώθηκε η διόρθωση υπολογισμού για την τέως Ολυμπιακή Αεροπορία. Αναδρομικά ποσά καταβλήθηκαν τον Μάρτιο 2024.
Απρίλιος 2024: Πληρωμές αναδρομικών για συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ και ΝΠΔΔ.
Μάιος 2024: Καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους του τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ.
Ιούνιος 2024: Καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους του τέως ΤΑΠΙΛΤ και ΤΑΠ-ΟΤΕ, με μέσο ποσό 607 ευρώ ανά δικαιούχο​​​​.

Δικαστικές αποφάσεις και επιδικασμένα αναδρομικά

Οι συνταξιούχοι αναμένουν την κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) σχετικά με τα δώρα και το επίδομα αδείας για την περίοδο 2013-2018. Εάν η απόφαση είναι θετική, περίπου 370.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά έως 4.000 ευρώ. Οι επιστροφές από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και της ΕΑΣ, βάσει δικαστικών αποφάσεων, υπολογίζονται να κοστίσουν περίπου 700 εκατ. ευρώ συνολικά​​​​.

Επιπλέον αναδρομικά και αυξήσεις

Οι συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας περιμένουν επίσης την καταβολή αναδρομικών από αυξήσεις που προέκυψαν από επανυπολογισμό των συντάξεών τους, οι οποίες ήδη περιλαμβάνουν αυξήσεις της τάξης του 7,75% για το 2023 και 3% για το 2024​​.

Ομάδα εργασίας του ΕΦΚΑ

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τη διαχείριση και διεκπεραίωση αγωγών συνταξιούχων ασφαλισμένων του συνόλου των πρώην Ταμείων. Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για την παροχή απόψεων επί των αγωγών που αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, με στόχο την επίλυση των διαφορών και την ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων​​.

Η συνέχιση των πληρωμών και η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους, δίνοντάς τους τα δικαιούμενα αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ