Μπλεξίματα για τον πρίγκιπα Χάρι: Κατηγορείται ότι έσβησε μηνύματα σχετικά με την υπόθεση με τη Sun


Ο πρίγκιπας Χάρι έχει μηνύσει την εφημερίδα για τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του

Μπλεξίματα με τον βρετανικό νόμο φαίνεται πως έχει ο πρίγκιπας Χάρι και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μήνυσε την εφημερίδα The Sun, καλείται τώρα από δικαστήριο να δώσει εξηγήσεις, καθώς κατηγορείται ότι κατέστρεψε «σκόπιμα» μηνύματα σχετικά με την υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών, για τις οποίες και κατηγορεί εκείνος την βρετανική εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας Χάρι έλαβε σύμφωνα με την Daily Mail έλαβε εντολή από δικαστή να δώσει εξηγήσεις αφότου κατηγορήθηκε ότι «κατέστρεψε σκόπιμα» μηνύματα που αντάλλαξε με τον συγγραφέα που είχε προσλάβει για την αυτοβιογραφία του, αφότου ξεκίνησε η υπόθεση κατά της εφημερίδας The Sun.

Η υπόθεση με την Sun

Ο πρίγκιπας κατηγορείται ότι εξαφάνισε πιθανά αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης κατά του εκδοτη της βρετανικής εφημερίδας και δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου τον διέταξε να δώσει εξηγήσεις.

Ο δικαστής Τίμοθι Φανκορτ δήλωσε ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός μηνυμάτων μεταξύ του Δούκα και του συγγραφέα της αυτοβιογραφίας του «Ρεζέρβα» είχαν εξαφανιστεί «πολύ καλά», αφότου ο ίδιος ο Χάρι κατηγόρησε για χάκινγκ του κινητού του τηλεφώνου τον εκδότη του ταμπλοιντ.

Γιαυτό τον λόγο διέταξε ο Χάρι να γράψει μία δήλωση και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη.

Ο Δούκας και ακόμη 40 άτομα μηνύουν τον Όμιλο News Group Newspapers (NGN), στον οποίο ανήκει η εφημερίδα The Sun, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάστηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και για άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος τους, με την δίκη να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025.

Σε μία προκαταρκτική ακρόαση την Πέμπτη, η NGN ζήτησε από τον δικαστή να διατάξει την πλευρά του Χάρι να παραδώσει έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση.

Μεταξύ αυτών ήταν και μηνύματα που αντάλλαξε ο Δούκας με τον JR Moehringer ο οποίος συνέταξε την «Ρεζέρβα» που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Όπως λέει η The Sun, ο Αμερικανός συγγραφέας αποκάλυψε σε συνέντευξή ότι εκείνος και ο Χάρι αντάλλαζαν μηνύματα «όλο το εικοσιτετράωρο» και ότι «κανένα θέμα δεν ήταν εκτός συζήτησης».

Ο δικαστής είπε ότι είναι πιθανό να είχαν ειπωθεί θέματα, που θα μπορούσαν να είναι σχετικά με την υπόθεση, που άνοιξε το 2019. Τα μηνύματα στην εφαρμογή έχουν από τότε διαγραφεί.

Ο Τίμοθι Φάνκορτ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω ανησυχητικές ενδείξεις ότι μεγάλος αριθμός πιθανά σχετικών εγγράφων και εμπιστευτικών μηνυμάτων μεταξύ του Δούκα και του συγγραφέα του βιβλίου καταστράφηκαν κάποια στιγμή μεταξύ 2021 και 2023. Δεν είναι πολύ ξεκάθαρο τι συνέβη ακριβώς και πρέπει να δοθεί κατάθεση από τον ίδιο τον ενάγοντα».

Τα εξαφανισμένα μηνύματα και οι σκληροί δίσκοι

Στην απόφασή του ο Φρανκορτ επέκρινε τους δικηγόρους του Χάρι για την «φαινομενική έλλειψη» των εγγράφων που είχαν παραδώσει στην εφημερίδα, για να προετοιμαστεί για την δίκη, στην αποδεικτική διαδικασία.

Όπως αποκάλυψε δε, έχει προκύψει ότι υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων από την βασιλική οικογένεια προς τον Χάρι το 2020, για τα οποία οι δικηγόροι του δεν γνώριζαν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Δούκας, στην Καλιφόρνια αποφάσισε μόος του ποια έγγραφα ήταν σχετικά με την υπόθεση.

Οι δικηγόροι της Sun επίσης ψάχνουν 36.000 emails μεταξύ του Χάρι και εργαζόμενων του παλατιού, με τον δικηγόρο του να υποστηρίζει ότι οι λογαριασμοί που κάποτε του άνηκαν, είχαν απενεργοποιηθεί και δεν ήταν πλέον προσβάσιμοι. Ο Δούκας ωστόσο είχε ακόμα πρόσβαση στους λογαριασμούς που συνδέονται με το Παλάτι, αλλά δεν ειναι πλέον ενεργοί.

Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος, η ομάδα του πρίγκιπα πέρασε 130 ώρες με κόστος 50.000 λίρες ψάχνοντας μεταξύ 35.000 μηνυμάτων και δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με την υπόθεση, ενώ στο δικαστήριο ειπώθηκε επίσης ότι υπήρχαν και δύο αποκρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν πλέον.

Το πρωί της Πέμπτης ωστόσο, οι δικηγόροι του Χάρι ξαφνικά ανακοινωσαν ότι οι σκληροί δίσκοι βρέθηκαν, ο ένας στο σπίτι του στην Καλιφόρνια και ο άλλος στα γραφεία του δικηγόρου του στις ΗΠΑ.

Η εμπλοκή του βασιλιά

Η NGN υποστηρίζει ότι οι σκληροί δίσκοι ειναι πιθανό να περιέχουν υλικό που αφορά στην υπόθεση, αλλά η πλευρά του Χάρι υποστήριξε ότι περιλαμβάνουν επαγγελματικά αρχεία από όταν ασκούσε τα βασιλικά καθήκοντα.

Την ίδια ώρα δύο από τους στενότερους βοηθούς του βασιλιά Κάρολου έχουν συρθεί στην υπόθεση, αφού ο δικαστής διέταξε οι δικηγόροι του Χάρι να γράψουν στον προσωπικό γραμματέα της Αυτού Μεγαλειότητας Σερ Κλάιβ Άλντερτον και στον Σερ Μάικλ Στίβενς, Φύλακα του Pirvy Purse ζητώντας τους να παραδώσουν οποιαδήποτε αλληλογραφία με τον Δούκα.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρίγκιπα Χάρι να καταβάλει ενδιάμεση πληρωμή 60.000 λιρών για τα έξοδα του εκδότη της Sun.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ