Νέα μελέτη: Η Ινδία σχίζεται στα δύο καθώς η ηπειρωτική πλάκα «ξεκολλάει»


Η Ινδία διέρχεται από μερικές σημαντικές αλλαγές κάτω από την επιφάνεια της Γης

Η Ινδία, έβδομη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, αρχίζει να χωρίζεται στα δύο σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η Ινδία διέρχεται από μερικές σημαντικές αλλαγές κάτω από την επιφάνεια της Γης. Συγκεκριμένα, η Ινδική Ηπειρωτική Πλάκα χωρίζεται σε στρώματα οριζόντια, το ένα πάνω στο άλλο.

Με τα χρόνια, υπήρξε πολλή επιστημονική συζήτηση για το πώς σχηματίστηκε το Θιβετιανό Οροπέδιο. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης τον Δεκέμβριο, προέκυψε μια νέα ιδέα: η ινδική πλάκα «ξεκολλάει».

Αυτό σημαίνει ότι το πάνω μέρος της πλάκας προκαλεί το εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο του Θιβέτ, ενώ το κάτω μέρος βυθίζεται στον μανδύα της Γης.

Τι αναφέρει η μελέτη

Ο Simon Klemperer από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η ομάδα του το ανακάλυψαν εξετάζοντας τα επίπεδα ηλίου στις Θιβετιανές πηγές. Σύμφωνα με την έρευνά τους, ανακαλύφθηκε ένα μοτίβο που υποδηλώνει ότι ο μανδύας ήταν αρκετά κοντά στην επιφάνεια της Γης ώστε το σπάνιο ήλιο-3 να απελευθερωθεί μέσω των πηγών στο βόρειο Θιβέτ.

Η μελέτη εξήγησε: «Οι ειδικοί μας αντικειμενικά χαρτογραφούν τα βάθη σε διακριτά όρια λιθόσφαιρας-ασθενόσφαιρας Ινδίας και Θιβέτ σε μια σημαντική περιοχή του νοτιοανατολικού Θιβέτ. Το όριο μεταξύ των δύο λιθόσφαιρων επιβεβαιώνεται από πιο υποκειμενική χαρτογράφηση των μεταβαλλόμενων παραμέτρων και από ανεξάρτητες ερμηνείες της ραφής του μανδύα από τα μοτίβα απαέρωσης του μανδύα και το βόρειο όριο των σεισμών. Το νότιο όριο της θιβετιανής λιθόσφαιρας και της παρακείμενης ασθενόσφαιρας βρίσκεται στις 31°Β δυτικά των 90°Α αλλά βήματα νότια κατά >300 χλμ. έως ~28°Β ανατολικά των 92°Α είναι πιθανότατα να αντιπροσωπεύουν ένα σκίσιμο πλάκας».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ