Εγκρίθηκαν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα της «Ατζέντας 2030»


Μετά την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής και την ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικά βήματα υλοποίησης της «Ατζέντας 2030». Τρία κύρια εξοπλιστικά προγράμματα έλαβαν το πράσινο φως, ενισχύοντας την άμυνα και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Προμήθεια της πρώτης μοίρας F-35 της πολεμικής αεροπορίας

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Αυτά τα μαχητικά θα είναι εξοπλισμένα με βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες, και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, καθιστώντας τα ανίκητα απέναντι σε εχθρικά ραντάρ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε τη σημασία αυτής της προμήθειας: «Τα F-35 θα δώσουν μια μεγάλη δυνατότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διασφαλίζοντας την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας».

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 3,54 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τεχνική υποστήριξη για 4 έτη, εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, δύο επιπλέον κινητήρες και τέσσερις εξομοιωτές που θα εγκατασταθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Η πρώτη παραλαβή των «αόρατων» αεροσκαφών αναμένεται το 2028, ενώ οι παραλαβές θα συνεχιστούν μέχρι το 2035.

Πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών Constellation

Η Ελλάδα επιδιώκει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation, της νέας γενιάς φρεγατών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η συμμετοχή αυτή θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές και δυνατότητα συμπαραγωγής.

«Η ναυπήγηση των φρεγατών Constellation θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στηρίζοντας την πορεία του στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Αυτή η συμμετοχή θα ενισχύσει την τεχνογνωσία του ναυπηγικού τομέα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας ένα πρόγραμμα μακράς πνοής με μεγάλη στρατηγική αξία για την Ελλάδα.

Αγορά μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100 για τις φρεγάτες FDI Belharra

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων Camcopter S-100, τα οποία θα εξοπλίσουν τις φρεγάτες FDI Belharra. Τα S-100, που χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες παγκοσμίως, θα αποτελούν τα ιπτάμενα «μάτια» των ελληνικών φρεγατών.

Οι αισθητήρες των S-100 προσφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, ημέρα και νύχτα, και έχουν τη δυνατότητα συνεχούς πτήσης για 10 ώρες. Η ικανότητά τους να επιχειρούν σε χαμηλά ύψη, σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τους δίνει πλεονέκτημα στο να εντοπίζονται δύσκολα από εχθρικά ραντάρ.

Με αυτά τα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, η Ελλάδα ενισχύει την άμυνά της και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε μελλοντική απειλή, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την κυριαρχία της στον 21ο αιώνα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ