Η ISRO θα εκτοξεύσει το πείραμα διαστημικής σύνδεσης φέτος: S Somanath


Μετά την επίδειξη μιας επιτυχημένης προσγείωσης σε φεγγάρι κοντά στο νότιο πόλο του, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) προετοιμάζεται για το Chandrayaan-4

Η διαστημική υπηρεσία προετοιμάζεται επίσης για τρεις δοκιμές του Gaganyaan φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μη επανδρωμένης αποστολής, της δεύτερης δοκιμαστικής αποστολής οχήματος (TV-DO2) και της πρώτης δοκιμής pad-abort που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μετά την επίδειξη μιας επιτυχημένης προσγείωσης σε φεγγάρι κοντά στο νότιο πόλο του, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) προετοιμάζεται για το Chandrayaan-4 να συλλέξει και να φέρει πίσω δείγματα από τη σεληνιακή επιφάνεια. Η αποστολή θα περιλαμβάνει πολλαπλές εκτοξεύσεις και η κορυφαία διαστημική υπηρεσία πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα πείραμα ελλιμενισμού στο διάστημα αργότερα αυτό το έτος για να αναπτύξει τις δυνατότητές της για την απαιτητική αυτή προσπάθεια.

Η δοκιμή που ονομάζεται SPADEX – Space Docking Experiment – ​​περιλαμβάνει δύο μίνι δορυφόρους που θα εγχυθούν σε δύο διαφορετικές τροχιές. Το καθήκον είναι να τα φέρουμε πιο κοντά ώστε να τα ενώσουν ώστε να μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα στο διάστημα. Αυτή η ικανότητα είναι απαραίτητη για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές καθώς και για την επιστροφή δειγμάτων.

«Έχουμε επεξεργαστεί τη διαμόρφωση του Chandrayaan-4 και πώς να φέρουμε δείγματα από το φεγγάρι στη γη. Ολόκληρη η έκθεση του έργου με μελέτες, αναθεώρηση και κόστος έχει εκπονηθεί και έχει σταλεί για έγκριση. Έχουμε προτείνει πολλαπλές εκτοξεύσεις επειδή η τρέχουσα ικανότητα πυραύλων μας δεν είναι αρκετή για να πάμε σε μία αποστολή και να επιστρέψουμε. Χρειάζεται λοιπόν να αναπτύξουμε την ικανότητα ελλιμενισμού τόσο σε διαστημικά συστήματα γη-διαστημικό όσο και σελήνης. Αναπτύσσουμε αυτή την ικανότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ISRO S Somanath στο περιθώριο του India Space Congress στο Νέο Δελχί.

Η ικανότητα ελλιμενισμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων. Η ISRO επιθυμεί να συνεχίσει τη σειρά αποστολών Chandrayaan για περαιτέρω εξερεύνηση του φεγγαριού μέχρι να αναπτύξει την ικανότητα να προσγειώνει με επιτυχία τους αστροναύτες της στη σεληνιακή επιφάνεια. Η διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να εκτοξεύσει το SPADEX μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί μια ημερομηνία.

Η διαστημική υπηρεσία έχει επίσης στραμμένα τα μάτια της στον Gaganyaan για να εκπληρώσει το μακροχρόνιο όνειρο της Ινδίας να στείλει αστροναύτες στο διάστημα. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου οχήματος δοκιμής (TV-D1) τον περασμένο Οκτώβριο, τώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές δοκιμές φέτος.

«Έχουμε τρεις εργασίες μπροστά μας φέτος. Το ένα ονομάζεται G-1 – η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του Gaganyaan με LVM-3 που ακολουθείται από μια δεύτερη δοκιμαστική επίδειξη οχήματος (TV-D2) και στη συνέχεια η πρώτη δοκιμή ματαίωσης pad. Εργαζόμαστε και στις τρεις δοκιμές παράλληλα και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο και οι τρεις μπορούν να ολοκληρωθούν», δήλωσε ο επικεφαλής του ISRO την Τετάρτη.

Η διαστημική υπηρεσία έχει γεμάτα τα χέρια της φέτος με πολλαπλές αποστολές στα σκαριά. Η κοινή διαστημική αποστολή Ινδο-ΗΠΑ – NISAR (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) — που αναπτύχθηκε από κοινού από επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία έχει επίσης προγραμματιστεί για εκτόξευση. Ο πανίσχυρος δορυφόρος θα χαρτογραφεί ολόκληρη τη γη κάθε 12 ημέρες με υψηλή ακρίβεια και ανάλυση, και θα καταγράφει μέρη που κατά τα άλλα είχαν κρυφτεί. Η αποστολή αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά καθυστέρησε αφού ένα από τα στοιχεία έπρεπε να σταλεί πίσω στις ΗΠΑ για ορισμένες διορθώσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ISRO, ο δορυφόρος είναι πιθανό να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Ένα μέρος του ωφέλιμου φορτίου – μια αναπτυσσόμενη κεραία που είναι δικαίωμα προμήθειας από την αμερικανική εταιρεία. Έτσι, το στείλαμε πίσω στην εταιρεία στις ΗΠΑ. Πρέπει να κάνουν κάποιες διορθώσεις και είναι πιθανό να επανέλθουν μέχρι τις 10 Ιουλίου. Μόλις φτάσει εδώ, πρέπει να ενσωματωθεί στον δορυφόρο και να περάσει ολόκληρη τη διαδικασία δοκιμών. Η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει άλλους δύο μήνες. Μόλις ο δορυφόρος είναι έτοιμος, τότε πρέπει να δούμε αν ο GSLV είναι διαθέσιμος για εκτόξευση, οπότε θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις αποστολές ανάλογα», πρόσθεσε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ