Ολονύχτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες – Ποιοι θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάτεται το βράδυ της Πέμπτης.

Ολονύχτιο μπρα ντε φερ αναμένεται να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής, τόσο για την στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, όσο και για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναφορικά με την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Ένωσης.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ξεκίνησε η συζήτηση για τα δύο αυτά θέματα που προκαλούν αντιπαράθεση, ιδίως η συμφωνία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα κορυφαία αξιώματα, καθώς αντιδρά τόσο η Τζόρτζια Μελόνι, όσο και ο Βίκτορ Ορμπαν.

Νωρίτερα σημειώθηκαν τριβές, καθώς το Παρίσι και το Βερολίνο πρότειναν από κοινού μια σειρά αλλαγών στη στρατηγική ατζέντα, τις πολιτικές προτεραιότητες των ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το POLITICO:

  • Σχετικά με την πολιτική για το κλίμα: «Θα επιδιώξουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».
  • Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».
  • Σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών και την ενοποίηση σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».
  • Σχετικά με τη διεύρυνση: «Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι αναγκαίες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και με την ικανότητά της να ενεργεί μπροστά σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και σε ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ