Πρόκληση της κυβέρνησης η αντιστροφή του brain drain και της επίλυσης του mismatching εργαζομένων


Μια νέα πρωτοβουλία παρουσίασε το kariera.gr: τη σειρά events Xecutive Xperience, φτιαγμένα από C-Level στελέχη, για C-Level στελέχη, με στόχο να έρθουν σε επαφή επιδραστικοί ηγέτες της αγοράς και να μοιραστούν πολύτιμες στρατηγικές ηγεσίας, μυστικά επιχειρηματικής ανάπτυξης και μεθόδους ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στην εκδήλωση του Xecutive Xperience που πραγματοποιήθηκε 20 Ιουνίου στο Σ.Α.Κ.Α. (Σύλλογο Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών), συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας στον τομέα της εργασίας. Εκπρόσωποι HR από εταιρείες του χώρου της εστίασης, των κατασκευών, της παροχής υπηρεσιών, της υγείας, της φιλοξενίας, των τροφίμων, αλλά και της οργάνωσης εταιρειών και αποθηκών συνομίλησαν με την πρώην υπουργό εργασίας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα. Δόμνα Μιχαηλίδου. Τη συζήτηση συντόνισε ο CEO του Kariera Group, Θεόφιλος Βασιλειάδης.

Η κα. Μιχαηλίδου στην αρχή της τοποθέτησής της είπε ότι στην Ελλάδα έχει αλλάξει η προτεραιοποίηση από την αντιμετώπιση της ανεργίας στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. «Η πρόκληση της κυβέρνησης είναι να δώσουμε άμεσα λύσεις σε προβλήματα εύρεσης προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά.

H ανεργία υποχώρησε στο 10,2% τον Μάρτιο. Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία, καθώς υποχώρησε κατά 4,7% από τον Φεβρουάριο. Ο κ. Βασιλειάδης ρώτησε την πρώην υπουργό πώς γίνεται να έχουμε ακόμη διψήφιο ποσοστό ανεργίας. Η κα. Μιχαηλίδου απέδωσε τα υψηλά νούμερα της ανεργίας σε τέσσερις βασικούς λόγους:

Άτομα που δεν μπορούν να δουλέψουν (structural unemployment), άτομα δηλαδή που θέλουν να βρουν δουλειά αλλά δεν βρίσκουν.

Άτομα που δεν θέλουν επισήμως να δουλέψουν, δηλαδή αυτοί που απασχολούνται στον κλάδο της αδήλωτης («μαύρης») εργασίας.

Εποχικοί απασχολούμενοι. Η γεωγραφία της χώρας δεν βοηθά στην απασχόληση αυτών των ανθρώπων. Οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας σημαίνει για αυτούς μεγάλο κόστος μετεγκατάστασης, αποτρεπτικό στοιχείο για την απασχόλησή τους σε άλλες περιφέρειες που έχουν εποχικές δουλειές.

Mismatching δεξιοτήτων που διαθέτουν οι Υποψήφιοι σε σχέση με τα «θέλω» των Εργοδοτών.

Προγράμματα upskilling και reskilling που γίνονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι προγράμματα που λήγουν σύντομα και δεν υπάρχει πρόνοια για συνέχισή τους. «Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο το κράτος χειρίζεται τα κονδύλια αυτά, και στο πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά απορροφώνται αυτά. Τα deadlines πιέζουν και δεν βοηθούν στη σωστή διαχείριση. Το reskilling δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της επίσημης εκπαίδευσης ανθρώπων, διότι αυτό γίνεται τόσο με χρηματοδότηση του ίδιου του δικαιούχου όσο και του παρόχου της υπηρεσίας reskilling, κάτι που μπορεί να φαντάζει έως και παράλογο», εξήγησε η κα. Μιχαηλίδου, ενώ συμπλήρωσε ότι ακόμη και με τέτοια προγράμματα, η ανταπόκριση από ανέργους είναι μικρή.

Η συζήτηση μετά επικεντρώθηκε σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός και το κατά πόσο αυτός επηρεάζει τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και στο αν υπάρχουν τρόποι ένας εργαζόμενος να βάλει στην τσέπη του περισσότερα χρήματα. «Δύσκολη εξίσωση με το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και με ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που ίσα-ίσα ισορροπεί», απάντησε η κα. Μιχαηλίδου. «Η μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας σε ασφαλιστικές εισφορές δεν θα έχει μεγάλο «αποτύπωμα» στις τσέπες των εργαζομένων, ενώ αυξάνει πολύ το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε.

Αναγκαίο για το brain gain, είναι να δοθούν περαιτέρω κίνητρα σε εργαζόμενους να επιλέγουν να εργάζονται στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα με χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος (Βουλγαρία), είπε ο κ. Βασιλειάδης. Η κα. Μιχαηλίδου συμφώνησε και μίλησε για μέτρα που έχουν ήδη μελετηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να υπάρξει αντιστροφή του brain drain.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε βελτιώσεις στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων, για την αλλαγή στο καθεστώς για εξ αποστάσεως εργαζομένους που δεν θα χρειάζεται να «χτυπάνε» την κάρτα, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξουν και τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας για περιπτώσεις παράτασης της εργασίας εκτός ωραρίου.

«Η λύση για την «εισαγωγή» εξειδικευμένου προσωπικού είναι οι διμερείς κρατικές συμφωνίες που θα επιτρέπουν γρήγορα να κάνει μία εταιρεία bypass τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και να μπορεί να φέρνει εργαζόμενους από άλλες χώρες (Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αίγυπτος)», ήταν η απάντηση της κας. Μιχαηλίδου σε σχετική ερώτηση.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με περισσότερες εξειδικευμένες ερωτήσεις των καλεσμένων και ανταλλαγή απόψεων με την κα. Μιχαηλίδου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ