Η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αμέτρητες έρευνες έχουν διεξαχθεί προκειμένου να αποκαλυφθούν όλα τα αίτια που την προκαλούν και να βγει η κατάλληλη θεραπεία. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει πως το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να είναι αποτέλεσμα και της αρθρίτιδας.
Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνει πως η ρευματοειδής, η ψωριασική και η ουρική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και τόσες άλλες μορφές της προκαλούν κατάθλιψη και άγχος στους ασθενείς. Ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σχέση αυτή είναι και αντίστροφη πολλές φορές, καθώς μεγάλο ποσοστό ατόμων που βιώνουν κατάθλιψη παρουσιάζουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας.
Η αρθρίτιδα έχει αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης από 24,3% στους ενήλικες ηλικίας άνω των 45 ετών, σε 47,4% στους ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών. Παραμένει μια σημαντική αιτία λειτουργικής αδυναμίας, με τα ποσοστά περιορισμού της δραστηριότητας που οφείλονται σ’ αυτήν να είναι υψηλά και να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης εξηγεί πως, παρόλο που τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους στους ασθενείς ποικίλλουν, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι από 2-10 φορές υψηλότερα από εκείνα στο γενικό πληθυσμό, με τις διαφορές να οφείλονται στον τύπο της αρθρίτιδας.
Ενώ, συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή σε άτομα με κατάθλιψη α εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό διάφορες μορφές αρθρίτιδας. Σε μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2011-2014 διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης της αρθρίτιδας στους συμμετέχοντες με ήπια, μέτρια και σοβαρή κατάθλιψη ήταν 55,0%, 62,9% και 67,8% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει ο γιατρός, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να μειώσουν το όριο ανοχής του πόνου, τον οποίο όταν τον βιώνει καθημερινά, τότε επέρχεται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά ο στρεσογόνος παράγοντας ο οποίος με τη σειρά του επιδεινώνει το άγχος και την κατάθλιψη.
Το χρόνιο άγχος, όπως λέει, αλλάζει τα επίπεδα των χημικών ουσιών του οργανισμού και ορμονικές αλλαγές, όπως της κορτιζόλης, της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά και η διατάραξη της ισορροπίας τους δύναται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Παρότι δεν είναι γνωστό πώς ο πόνος σχετίζεται με την κατάθλιψη, μια από τις τελευταίες θεωρίες αφορά στο ρόλο της φλεγμονής, δεδομένου ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης (μιας ουσίας που παράγεται στο ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή) 31% υψηλότερα από εκείνα όσων δεν είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα.
Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα έχουν πολλαπλές συν-νοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της καρδιακής νόσου, της νεφρικής νόσου και του σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τις θεραπευτικές επιλογές, δεδομένης της πιθανότητας αλληλεπιδράσεων των φαρμακευτικών θεραπειών.
Ο πιθανότερος λόγος ανάπτυξής τους είναι ο περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας, οι λιγότερες κοινωνικές επαφές, που οδηγούν συχνά σε μελαγχολία και κατάθλιψη.