Αρκάς: Η καλημέρα των παιδικών μας χρόνων με τον μικρό Θανασάκη και το περίπτερο


Ο Αρκάς μας καλημερίζει με τον Θανασάκη και μια χιουμοριστική αναπαράσταση του καύσωνα που πλήττει την Ελλάδα από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Αυτή τη φορά, επιλέγει να μας θυμίσει κάτι από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που η ζέστη και τα παγωτά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στο νέο του σκίτσο, ο Αρκάς παρουσιάζει τον Θανασάκη να βρίσκει μια μοναδική λύση για να δροσιστεί από τη ζέστη: έχει μπει μέσα σε ένα ψυγείο με παγωτά, στο περίπτερο. Η εικόνα αυτή, αν και χιουμοριστική, μας φέρνει πίσω στις ανέμελες μέρες της παιδικής μας ηλικίας, όταν η απόλαυση ενός παγωτού ήταν το αποκορύφωμα της ημέρας.

Ποιος από εμάς δεν θυμάται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, όταν τρέχαμε στο κοντινό περίπτερο με τα κέρματα που μας έδιναν οι γονείς μας, για να αγοράσουμε το αγαπημένο μας παγωτό; Το παγωτό ήταν κάτι παραπάνω από μια γλυκιά απόλαυση· ήταν μια στιγμή χαράς, δροσιάς και ξεγνοιασιάς που μοιραζόμασταν με τους φίλους μας.

Ο Θανασάκης, με την αθωότητα και την ανεμελιά που χαρακτηρίζει τα παιδιά, μας θυμίζει εκείνες τις απλές στιγμές ευτυχίας. Το σκίτσο του Αρκά δεν είναι μόνο μια χιουμοριστική προσέγγιση της τρέχουσας ζέστης, αλλά και μια νοσταλγική αναδρομή στις μέρες που το μόνο που χρειαζόμασταν για να είμαστε χαρούμενοι ήταν ένα παγωτό και λίγη παρέα.

Ο Αρκάς, με το χαρακτηριστικό του στιλ και το καυστικό του χιούμορ, καταφέρνει να μας υπενθυμίσει ότι, παρά τις δυσκολίες, πάντα μπορούμε να βρούμε τρόπο να χαμογελάσουμε και να θυμηθούμε τις μικρές, απλές χαρές της ζωής. Σήμερα, ας αφήσουμε τον Θανασάκη να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και ας απολαύσουμε ένα παγωτό, όπως τότε, όταν ήμασταν παιδιά.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ