Η συνταγή είναι κλασική. Το αποτέλεσμα όμως είναι θεσπέσιο! Αν χρησιμοποιήσετε παστέλ χρώματα, ροζ, μοβ, κίτρινο, σομόν, θα δημιουργήσετε μία «συλλογή» ακαταμάχητη! Διακοσμήστε με ζάχαρη, παιχνίδια με γλάσο αλλά και με μικρά ανθάκια, π.χ. πανσέδες και άνθη λεβάντας!
Υλικά
1/3 φλ. του τσαγιού ζεστό νερό
2 ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
2 κ.σ. βούτυρο
1/3 φλ. του τσαγιού γάλα πλήρες
1/3 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
1 αβγό
3/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 – 2 1/4 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο
3/4 κιλό ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες αγελαδινό
Χρώμα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα παστέλ χρώματα
Τρόπος παρασκευής
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό και την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αβγό, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μετρίου πάχους φύλλο. Με ένα ποτήρι του νερού κόβουμε στρογγυλά ζυμαράκια και με τον δείκτη μας ανοίγουμε τρύπα στο κέντρο.
Βάζουμε τα ντόνατς σε ένα αντηκολλητικό φύλλο χαρτί και τα σκεπάζουμε με την πετσέτα. Τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι τα ντόνατς να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή με το γλάσο της αρεσκείας μας.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη άχνη και το γάλα. Τα χτυπάμε με αβγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, με τη ρευστότητα μελιού.
Χωρίζουμε το γλάσο σε τόσα μέρη όσα και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που έχουμε επιλέξει και τα βάζουμε σε μπολ.
Ρίχνουμε 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Βουτάμε τα ντόνατς στο γλάσο, τα βάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 λεπτό.