Σκανδαλώδες: Ο Λύτρας χωρίς χειροπέδες – Η παρέμβαση του Άρειου Πάγου και το panic button


Η μεταφορά του γνωστού δικηγόρου Απόστολου Λύτρα στον ανακριτή χωρίς χειροπέδες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Ο Λύτρας οδηγήθηκε χθες το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθεί, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι περπατούσε στον εξωτερικό χώρο των δικαστηρίων με τα χέρια του μπροστά και καλυμμένα με ένα σακάκι, όπως συνηθίζουν να κάνουν συλληφθέντες για να κρύβουν τις χειροπέδες. Ωστόσο, κατά την είσοδό του στο κτίριο, κατέβασε το χέρι του, αποκαλύπτοντας ότι δεν φορούσε χειροπέδες.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» της Κατερίνας Καινούργιου, σχολίασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το ως σκηνοθετημένο. Ο Μπαλάσκας ανέφερε ότι υπάρχει πρωτόκολλο για τη χειροπέδηση των κατηγορούμενων για κακουργηματικές πράξεις μέχρι την παράδοσή τους στις ανακριτικές ή δικαστικές αρχές. «Ο αστυνομικός έσπασε το πρωτόκολλο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για την παραβίαση του πρωτοκόλλου.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος παρενέβη, ζητώντας πειθαρχικό έλεγχο του εισαγγελέα και του ανακριτή που έλαβαν αυτή την απόφαση, καθώς και επίσπευση της ανακριτικής διαδικασίας και της δίκης.



Αυτό το περιστατικό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις για την τήρηση των πρωτοκόλλων κατά τη διάρκεια μεταφοράς των κατηγορουμένων και την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών από τις αρχές.

Η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα εγκατέστησε panic button στο κινητό της

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας μετέβη σήμερα η Σοφία Πολυζωγοπούλου, σύζυγος του Απόστολου Λύτρα, για να εγκαταστήσει το panic button στο κινητό της. Η εφαρμογή αυτή προορίζεται για γυναίκες που έχουν βιώσει βία και θέλουν να μπορούν να ειδοποιήσουν άμεσα την αστυνομία σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Πολυζωγοπούλου επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα λίγο πριν το μεσημέρι. Εκεί, αξιωματικός από το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας εγκατέστησε στο κινητό της την εφαρμογή panic button.

Η κυρία Πολυζωγοπούλου είχε ζητήσει την εγκατάσταση της εφαρμογής από την πρώτη στιγμή που κατήγγειλε την βία που υπέστη. Αρχικά, η ίδια είχε δηλώσει ότι έπεσε από τη σκάλα, μια δήλωση που φαινόταν να αντιφάσκει με την ανάγκη για την εφαρμογή. Ωστόσο, από τη δική της κατάθεση προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που εξηγούν τη συμπεριφορά της.



Η κυρία Πολυζωγοπούλου ισχυρίστηκε ότι κατά την είσοδό της στο νοσοκομείο, ενημέρωσε τους γιατρούς για το χτύπημά της στο κεφάλι. Όταν έμεινε μόνη με τη νοσοκόμα, της αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της την είχε χτυπήσει και ότι τον φοβόταν. Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Η στρατηγική της

Όταν έφθασε ο αστυνομικός, η κυρία Πολυζωγοπούλου ζήτησε να μην δοθεί η πλήρης κατάθεση μπροστά στον σύζυγό της, καθώς δεν ήθελε να τον υποψιάσει και να τον αναγκάσει να φύγει. Ζήτησε να αναφερθεί ότι έπεσε από τις σκάλες και παράλληλα ζήτησε την εγκατάσταση του panic button, ώστε να έχει τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση που ο σύζυγός της γίνει ξανά βίαιος.

Αυτή η στρατηγική της επέτρεψε να παραμείνει ασφαλής και να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να ειδοποιήσει τις αρχές χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση του συζύγου της.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ασφαλείς και άμεσες λύσεις για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως είναι η εφαρμογή panic button.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ