Εξοχικές κατοικίες: Πού αγοράζουν οι ξένοι – Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους


Η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές σημειώνει σημαντική άνοδο, με έμφαση στις περιοχές της νότιας Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Αυτές οι περιοχές έχουν γίνει hotspots για εξοχικές κατοικίες λόγω της φυσικής ομορφιάς, του κλίματος και της ποιοτικής ζωής που προσφέρουν.

Περιφερειακή ανάπτυξη και οικοδομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επεξεργάστηκε η Elxis-At Home in Greece, η οικοδομική δραστηριότητα στις προαναφερόμενες περιοχές έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά το τελευταίο 12μηνο:

Ιόνια Νησιά: Καταγράφηκε αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 58,2%, των οικοδομικών αδειών κατά 31,3%, και της επιφάνειας των νέων οικοδομών κατά 50,2%.
Κρήτη: Η αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας ανέρχεται σε 37,4%.
Δυτική Ελλάδα: Η αύξηση φτάνει το 38,1%.
Κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, οι αυξήσεις ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακές: 157,4% στα Ιόνια Νησιά, 73,8% στην Κρήτη και 21,4% στη Δυτική Ελλάδα. Αντίθετα, στην Αττική σημειώθηκε μείωση κατά 3,4%.

Προτιμήσεις αγοραστών και κόστος κατοικιών

Οι ξένοι αγοραστές, κυρίως από τη βορειοδυτική Ευρώπη, προτιμούν εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των τιμών πώλησης κατά 8-10% ετησίως. Οι τιμές στις περιοχές με τουριστική δραστηριότητα αυξήθηκαν κατά 12,1%, σε σύγκριση με 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,4% στην Αττική.

Τάσεις και επενδύσεις

Η αυξημένη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες “από τα σχέδια” ενθαρρύνει πολλούς κατασκευαστές να επενδύσουν σε νέες οικοδομές.

Η προτίμηση για εξοχικές κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως η νότια Κρήτη με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, και η ηπειρωτική Δυτική Ελλάδα από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα και πιο νότια έως την Πάλαιρο και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που δείχνουν σημαντική άνοδο των τιμών στις περιφερειακές περιοχές με τουριστική δραστηριότητα.

Συνοψίζοντας, οι περιοχές της νότιας Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων παρουσιάζουν έντονη οικοδομική δραστηριότητα και αυξανόμενη ζήτηση από ξένους αγοραστές, με τις τιμές και τις επενδύσεις να κινούνται ανοδικά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ