Θα αγωνίζεται ως γυναίκα η Κάστερ Σεμένια; H δίκη της χρονιάς για την Ολυμπιονίκη που διχάζει

South Africa's runner Caster Semenya, left, current 800-meter Olympic gold medalist and world champion, and her lawyer Gregory Nott, right, arrive for the first day of a hearing at the international Court of Arbitration for Sport, CAS, in Lausanne, Switzerland, Monday, Feb. 18, 2019. Semenya has filed an appeal in the CAS against the International Association of Athletics Federations (IAAF) ruling, forcing female runners to medicate to reduce their testosterone levels for six months before racing internationally. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η εκδίκαση της έφεσης της Ολυμπιονίκη των 800 μέτρων, Κάστερ Σεμένια, κατά του κανονισμού που περιορίζει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες αθλήτριες.

Η 28χρονη Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια επιδιώκει να ανατρέψει τον κανονισμό στο δικαστήριο, ενώ ο πρόεδρος της IAAF, Λόρδος Κόε, δήλωσε ότι θα «προστατεύσει την ιερότητα του δίκαιου και ανοικτού ανταγωνισμού».

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, με την ετυμηγορία να αναμένεται στις 29 Μαρτίου, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του IAAF, οι αθλήτριες με φυσικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα έπρεπε να αγωνίζονται εναντίον ανδρών, εκτός και εάν πάρουν φάρμακα για να μειώσουν την τεστοστερόνη τους.

Μάλιστα, οι αθλήτριες με το συγκεκριμένο ορμονικό θέμα, που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αθλητικά γεγονότα θα πρέπει να κάνουν ορμονοθεραπεία για έξι μήνες και στη συνέχεια να διατηρήσουν τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. «Προκειμένου να διατηρηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην κατηγορία των γυναικών, είναι απαραίτητο να απαιτηθεί από τις αθλήτριες με διαφοροποίηση φύλου να μειώσουν την τεστοστερόνη τους σε επίπεδο γυναικών προτού αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο» αναφέρει η ΙΑΑF.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Σέμενια χαρακτήρισε άδικο τον κανονισμό, προσθέτοντας: «Θέλω απλώς να τρέξω φυσικά, έτσι όπως γεννήθηκα».

Όταν ήταν 18 χρονών, με επιτυχίες στο αγώνισμά της που προκάλεσαν το ενδιαφέρον, της ζητήθηκε να προβεί σε εξετάσεις για την επιβεβαίωση του φύλου της, χωρίς να δημοσιοποιηθεί επίσημα το αποτέλεσμα. Ανεπίσημα όμως, διέρρευσε ότι η αθλήτρια με τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά είχε πέντε φορές υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης από τις «φυσιολογικές» γυναίκες, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε μήτρα και ωοθήκες.

Η IAAF διέψευσε την Πέμπτη ότι οι δικηγόροι θα υποστηρίξουν τη θέση ότι αθλήτριες όπως η Σεμένια θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως αρσενικού φύλου, ωστόσο εγείρονται ερωτηματικά για το αν αθλήτριες σαν τη Σεμένια αγωνίζονται με ένα σημαντικό αβαντάζ έναντι των άλλων γυναικών.

Η δίκη που γίνεται αυτές τις μέρες θεωρείται εξαιρετικά σημαντικά για τον χώρο του αθλητισμού αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πώς θα αγωνίζονται στο μέλλον άτομα με παρεμφερείς ιδιαιτερότητες.

Όταν η Νοτιοαφρικανή τερμάτισε πρώτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου που έγινε στο Βερολίνο, αφήνοντας πολύ πίσω τις άλλες αθλήτριες, η Ιταλίδα πρωταθλήτρια δεν άντεξε να μην σχολιάσει: «Μα είναι άνδρας», είπε εκνευρισμένη αλλά και προβληματισμένη.

Ο προπονητής της, Μάικλ Σέμε, λέει ότι είναι συνηθισμένος στα μπερδέματα και εξιστορεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: «Είχαμε σταματήσει σε ένα βενζινάδικο στο Κέιπ Τάουν και η Κάστερ πήγε προς τις γυναικείες τουαλέτες. Τότε την σταμάτησαν δύο υπάλληλοι και της είπαν ότι οι ανδρικές είναι από την άλλη πλευρά. Η Καστέρ απλά γέλασε και τους ρώτησε αν θέλουν να κατεβάσει το παντελόνι της για να τους δείξει ότι ήταν γυναίκα», λέει.

Στην προσωπική της ζωή, η Κάστερ Σεμένια είναι πολύ ευτυχισμένη στο πλευρό της συντρόφου της, Βάιολετ με την οποία είναι μαζί τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ