5 χαρακτηριστικά των συναισθηματικά ανώριμων ανθρώπων


Υπάρχουν πολλοί μύθοι που περιβάλλουν το ζήτημα της ωριμότητας και της ανωριμότητας

Στους ανθρώπους δεν αρέσει να κατηγοριοποιούνται ή να τους αποδίδονται ταμπέλες. Ο καθένας μας αποτελείται από μοναδικά χαρακτηριστικά. Είμαστε και σοφοί και αμαθείς, παιδαριώδεις και ευσυνείδητοι και όλα αυτά ταυτόχρονα. Ωστόσο, κάποια χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν από τα άλλα κατά καιρούς.

Μπορούμε να ορίσουμε την συναισθηματική ωριμότητα ως μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν έχει εγκαταλείψει τις επιθυμίες ή τις φαντασιώσεις της παιδικής του ηλικίας. Αυτές οι επιθυμίες και φαντασιώσεις είναι το κέντρο του κόσμου του. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν πολύ την πραγματικότητα.

Κατά τον ίδιο τρόπο η συναισθηματική ωριμότητα μπορεί να οριστεί ως μια κατάσταση συναισθηματικής δύναμης και αυτοελέγχου που οδηγεί σε μια ρεαλιστική και ισορροπημένη συμπεριφορά.

«Η ωριμότητα εμφανίζεται όταν αρχίζουμε να ανησυχούμε περισσότερο για τους άλλους παρά για τον εαυτό μας». –Αϊνστάιν

Η ωριμότητα και η ανωριμότητα παρατηρούνται καλύτερα στην συμπεριφορά παρά σε έναν αόριστο ορισμό. Παρακάτω, δίνουμε μια λίστα με 5 χαρακτηριστικά που έχουν οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι.

1. Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί.
Ένα μέρος του να μεγαλώνεις είναι ότι συνειδητοποιείς πως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από σένα. Ένα μωρό δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει φαγητό στις 2 το βράδυ και δεν το νοιάζει αν ξυπνά τους γονείς του. Καθώς μεγαλώνει, μαθαίνει ότι δεν πρόκειται να παίρνει πάντα ότι θέλει. Επίσης μαθαίνει πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με τις δικές τους ανάγκες.

Η ωριμότητα περιλαμβάνει το να απελευθερωθούμε από τον εγωισμό. Σημαίνει να χαθεί η ψευδαίσθηση στην οποία βρίσκεται ένα μωρό. Ένα μωρό νομίζει πως οι επιθυμίες και οι ανάγκες εκπληρώνονται με το κλάμα. Σιγά σιγά, κατανοούμε πως υπάρχει ένας πιο όμορφος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας.

Η περιπέτεια δηλαδή του να εξερευνούμε τον κόσμο των άλλων ανθρώπων. Και αν όλα πάνε καλά μαθαίνουμε πως να διατηρούμε τον εγωισμό μας κατά τη διάρκεια αυτής.

2. Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι δυσκολεύονται να δεσμευτούν.
Ένα ξεκάθαρο σημάδι της ανωριμότητας είναι η δυσκολία στην δέσμευση. Τα παιδιά δυσκολεύονται αν δεν έχουν αυτό που θέλουν ώστε να πετύχουν τους στόχους τους μακροπρόθεσμα.

Αν δώσουμε σε ένα παιδί ένα γλυκό και του υποσχεθούμε πως θα του δώσουμε ακόμα ένα αργότερα αν δεν φάει το πρώτο, η επιθυμία να φάει αυτό που έχει τώρα θα νικήσει.

Καθώς ωριμάζουμε μαθαίνουμε ότι οι θυσίες και οι περιορισμοί είναι αναγκαίο κακό ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Επίσης μαθαίνουμε πως το ότι δεσμευόμαστε με ένα στόχο ή ακόμα και με ένα άτομο δεν περιορίζει τις ελευθερίες μας. Είναι απλώς μια κατάσταση με την οποία συμφωνούμε για τους μακροπρόθεσμους στόχους μας.

3. Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν τους άλλους.
Τα παιδιά θεωρούν ότι ελέγχονται από τους άλλους. Πιστεύουν ότι δεν πράττουν σύμφωνα με την θέληση τους. Έχουν αρκετό δίκιο αφού μεγαλώνοντας γίνονται κομμάτι της κοινωνίας. Όταν τα παιδιά είναι μικρά νομίζουν ότι λάθη συνδέονται με την κατηγορία. Δεν νοιάζονται για την καταστροφή που προκαλούν. Αντιθέτως, τους ενδιαφέρει μόνο η τιμωρία.

Το να μεγαλώνεις σημαίνει να αφήνεις αυτή την γλυκιά ανευθυνότητα. Ωριμότητα σημαίνει ότι κατανοούμε πως μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας. Σημαίνει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά καθώς και να αποκαθιστούμε την ζημιά που κάναμε. Επίσης σημαίνει να ξέρουμε πως να ζητάμε συγχώρεση.

4.Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι έχουν εξαρτημένες σχέσεις.
Για τους ανώριμους ανθρώπους τα άλλα άτομα είναι το μέσο για να φτάσουν τον στόχο τους και όχι ο ίδιος ο στόχος. Με άλλα λόγια, οι ανώριμοι χρειάζονται τους άλλους, τους χρησιμοποιούν. Επομένως τείνουν να έχουν πολύ εξαρτημένες σχέσεις.

Η αυτονομία είναι απαραίτητη στις σχέσεις που βασίζονται στην ελευθερία. Ωστόσο, η έννοια της αυτονομίας δεν είναι ξεκάθαρη στους ανώριμους ανθρώπους.

5. Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι με τα χρήματα.
Η παρορμητικότητα είναι από τα πιο αισθητά χαρακτηριστικά των ανώριμων ανθρώπων. Πολλές φορές, αυτή παρορμητικότητα εκφράζεται στο πως διαχειρίζονται τους πόρους τους όπως τα χρήματα. Εφόσον ενδιαφέρονται για το πώς θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα δεν διστάζουν να αγοράσουν πράγματα που δεν χρειάζονται με χρήματα που δεν έχουν.

Μερικές φορές παίρνουν τρελά οικονομικά ρίσκα. Δεν αξιολογούν αντικειμενικά τις επενδύσεις τους και δυσκολεύονται να κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Λόγω αυτού, είναι συνηθισμένο να χρωστούν. Και όλα αυτά μόνο για να ικανοποιήσουν τις ιδιοτροπίες τους.

Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά ανωριμότητας δεν υπάρχουν λόγω συνειδητής επιλογής. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν λόγω της παιδικής ηλικίας του ατόμου. Μπορούν επίσης να είναι οι συνέπειες άτυχων γεγονότων στην ζωή που εμπόδισαν αυτά τα άτομα να μεγαλώσουν.

Αν ανήκετε σε αυτά τα άτομα ή αν γνωρίζετε κάποιον που να ανήκει να ξέρετε πως δεν πρόκειται για κατηγοριοποίηση και καταδίκη. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρετε είναι πως η ανάπτυξη σας ως άτομο μπορεί να σημαίνει μια καλύτερη ζωή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ