Σύνοδος Κορυφής στην Ελβετία: Πίεση στη Ρωσία για Τερματισμό του Πολέμου στην Ουκρανία


Σήμερα, παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που στοχεύει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σύνοδος, που διοργανώνεται στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ, έχει προσελκύσει δεκάδες συμμάχους της Ουκρανίας, αλλά απουσιάζει η Κίνα, ένας από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας.

Κίνα και Ρωσία απέχουν

Η απουσία της Κίνας και της Ρωσίας μειώνει τον αντίκτυπο της συνόδου, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει το γεγονός “χάσιμο χρόνου”. Η Ρωσία δεν δείχνει ενδιαφέρον να παρευρεθεί, ενώ η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει λόγω της απουσίας της Ρωσίας.

Συμμετοχή διεθνών ηγετών

Εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών συμμετέχουν στη σύνοδο, συμπεριλαμβανομένων της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ηγετών από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η Ινδία, η Τουρκία και η Ουγγαρία, που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν επίσης.

Οι Θέσεις της Μόσχας και της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες αν η Ουκρανία αποσυρθεί από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και παραιτηθεί από τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ, όρους που το Κίεβο απέρριψε ως παράλογους.

Ζητήματα και στόχοι της συνόδου

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε ευρύτερες ανησυχίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος, όπως η επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας. Ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα ορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο.

Διεθνής αντίδραση και ελπίδες

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, τόνισε ότι η σύνοδος είναι μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Παρά τις γεωπολιτικές διαφορές, η σύνοδος αναδεικνύει τη διεθνή αλληλεγγύη με την Ουκρανία και το ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου.

Ελβετία και μελλοντικές προοπτικές

Η Ελβετία, ως διοργανώτρια χώρα, στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, η σύνοδος αυτή αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη διεθνούς αλληλεγγύης και ειρήνης στην περιοχή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ