Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο. Και μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και από τα συναισθήματά μας; Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η λύπη μπορεί να προκαλεί την γνωστική εξασθένιση στους μεγαλύτερους ενήλικες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αποκαλύπτει την σύνδεση μεταξύ των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της απώλειας μνήμης, δείχνοντας ότι αυτές οι δύο καταστάσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη με την πάροδο του χρόνου.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εντοπισμός και η έγκαιρη θεραπεία της κατάθλιψης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της μνήμης μακροπρόθεσμα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της κακής μνήμης είναι αμφίδρομη, με τα καταθλιπτικά συμπτώματα να προηγούνται της μείωσης της μνήμης και την μειωμένη μνήμη να συνδέεται με μεταγενέστερα καταθλιπτικά συμπτώματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλoς από την λύπη;
Για να ξεδιαλύνουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ διάθεσης και μνήμης, ερευνητές από το University College του Λονδίνου και την Ιατρική Σχολή του Μπράιτον και του Σάσεξ ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 8.000 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών από την English Longitudinal Study of Aging.
Οι συμμετέχοντες, που παρακολουθήθηκαν για έως και 16 χρόνια, υποβάλλονταν σε τακτικές αξιολογήσεις της μνήμης, της λεκτικής ευχέρειας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης και η γνωστική απόδοση επηρέασαν το ένα το άλλο με την πάροδο του χρόνου.
Εξέτασαν τόσο τις άμεσες διατομεακές συσχετίσεις όσο και τις μακροπρόθεσμες αμοιβαίες επιδράσεις, ελέγχοντας μια σειρά από δημογραφικούς παράγοντες, παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής.
Πώς συνδέονται κατάθλιψη με εξασθένιση της μνήμης
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η εξασθένηση της μνήμης φαίνεται να είναι αλληλένδετα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, τα άτομα με περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα έτειναν να έχουν χειρότερη απόδοση στα τεστ μνήμης και λεκτικής ευχέρειας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα άτομα που ξεκίνησαν με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίασαν ταχύτερο ρυθμό απώλειας μνήμης σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερα συμπτώματα.
Από την άλλη, για τα άτομα που ξεκίνησαν με μειωμένη μνήμη προβλέφθηκε μεγαλύτερη αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό υποδηλώνει έναν φαύλο κύκλο όπου η κατάθλιψη επιταχύνει την εξασθένιση της μνήμης, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα της διάθεσης.
Πώς επηρεάζεται η λεκτική ευχέρεια;
Περιέργως, η αμοιβαία σχέση ήταν ισχυρότερη για τη μνήμη, ενώ η σχέση με τη λεκτική ευχέρεια ήταν λιγότερο σαφής.
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και στις γνωστικές διαδικασίες που εμπλέκονται σε αυτές τις δύο ικανότητες, καθώς και στο γεγονός ότι η λεκτική ευχέρεια τείνει να μειώνεται πιο αργά με την ηλικία.
Πηγή