Πώς διαπραγματευόμαστε σωστά στην ζωή μας


Η διαπραγμάτευση είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας, καθώς αλληλεπιδρούμε συνεχώς με άλλους ανθρώπους και με το περιβάλλον μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας.

Της: Έπη Τρίμη

Η σωστή διαπραγμάτευση δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό εργαλείο ή μια δεξιότητα αλλά τέχνη.

Βασικές αρχές της σωστής διαπραγμάτευσης

Κατανόηση των συμφερόντων και των αναγκών: Πριν από την έναρξη κάθε διαπραγμάτευσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις δικές μας ανάγκες και τα συμφέροντά μας, αλλά επίσης να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τα συμφέροντα του άλλου. Μόνον έτσι μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία και να δημιουργήσουμε λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Διατήρηση συνεργατικού πνεύματος: Η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργατική διαδικασία. Αντί να επιδιώκουμε να κερδίσουμε με κάθε κόστος, πρέπει να επιδιώκουμε να βρούμε κοινές λύσεις που θα είναι αποδεκτές από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ειλικρινής επικοινωνία: Η ειλικρίνεια και η καλοδιαθεσία είναι καθοριστικές για την επιτυχή διαπραγμάτευση. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με σαφήνεια τις απόψεις και τις ανάγκες μας, και να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να λάβουμε υπόψη τις απόψεις του άλλου.

Δημιουργία επιλογών: Μια καλή διαπραγμάτευση δεν περιορίζεται σε μία εναλλακτική λύση. Πρέπει να εξετάζουμε διάφορες επιλογές και να είμαστε δημιουργικοί στην αναζήτηση τρόπων που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Σεβασμός και αξιοπρέπεια: Ο σεβασμός προς το άλλο άτομο είναι θεμελιώδης. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον άλλο με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως της κατάστασης της διαπραγμάτευσης.

Συμβουλές για επιτυχημένη διαπραγμάτευση

Προετοιμασία: Πριν από μια διαπραγμάτευση, είναι σημαντικό να κάνουμε μια ενδελεχή έρευνα και να προετοιμαστούμε ψυχολογικά. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των συνθηκών και των εναλλακτικών λύσεων.

Ευελιξία: Οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης. Είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμόζουμε τις προτάσεις μας ανάλογα.

Αξιολόγηση επιλογών: Να αξιολογούμε καλά τις επιλογές μας και τις επιπτώσεις τους, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια βέλτιστη λύση.

Επίλυση Συγκρούσεων

Να θυμάστε πως οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε κάθε διαπραγμάτευση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις με ωριμότητα και να επιδιώκουμε κοινές λύσεις.

Ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων είναι οι εξής:

Ακρόαση: Είναι σημαντικό να ακούμε προσεκτικά τις απόψεις του άλλου και να προσπαθούμε να κατανοούμε τα αιτήματα και τις ανησυχίες του.

Αποφυγή εκφοβισμού και απειλών: Οι απειλές και ο εκφοβισμός δεν οδηγούν ποτέ σε βιώσιμες και βελτιωτικές λύσεις. Αντίθετα, πρέπει να επιδιώκουμε τη συνεργασία και τον σεβασμό.

Επίλυση με διαπραγματεύσεις: Η διαπραγμάτευση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση συγκρούσεων. Επιδιώκοντας κοινές λύσεις και αναζητώντας κοινά σημεία, μπορούμε να βρούμε ουσιαστικές και βιώσιμες επιλογές.

Επιλογή φιλικών λύσεων: Μια φιλική λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές είναι συχνά η καλύτερη προσέγγιση. Αντί να επικεντρωθούμε στο να “νικήσουμε”, επιδιώκουμε να βρούμε κοινές και δίκαιες λύσεις.

Εν κατακλείδι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που απαιτεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κατανόηση των διαφόρων πτυχών της ανθρώπινης διαστροφής. Με την εφαρμογή των βασικών αρχών της διαπραγμάτευσης και την αποφυγή των συνηθισμένων παγίδων, μπορούμε να επιτύχουμε πιο ικανοποιητικές και βιώσιμες συμφωνίες σε κάθε πεδίο της ζωής μας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ