Κηφισιά: Επικίνδυνα τοξικά αέρια στην ατμόσφαιρα μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο

Εκρηξη και πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής τηγανιών, στην οδό Αιγιδών στο Πανόραμα Κηφισιάς. Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (12 Ιουνίου) στην Κάτω Κηφισιά, σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών (PAL SA) στην οδό Αιγιδών στο Πανόραμα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην περιοχή. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μείνουν σε κλειστούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα, λόγω των τοξικών αερίων που απελευθερώθηκαν στον αέρα μετά την έκρηξη.

Η έκρηξη και η φωτιά που συνέβησαν σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά προκλήθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 15:30 και ακολούθησε φωτιά στον βιομηχανικό χώρο.

Στην περιοχή επενέβη μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες και 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνεισέφερε ένα ελικόπτερο, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού για να αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς προς το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων. Υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές επίσης βοήθησαν στην κατάσβεση.

Η πυρκαγιά οδήγησε στο κλείσιμο του παραδρόμου της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της Κηφισιάς.

Κηφισιά: Προσοχή στον τοξικό καπνό

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος προειδοποίησε για τον τοξικό καπνό που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά, συνιστώντας στους κατοίκους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν λιγότερο και να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και γυαλιά εάν είναι απαραίτητο να βγουν έξω. Τόνισε επίσης τη σημασία του άμεσου πλυσίματος των ρούχων και της προσωπικής υγιεινής μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Οι κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες ασθένειες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να προσαρμόσουν την αγωγή τους αν χρειαστεί. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων όπως βήχας, δύσπνοια ή σφίξιμο στο στήθος, είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση για τον αποκλεισμό σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Για τους υγιείς ανθρώπους, η μακρινή έκθεση στα τοξικά αέρια πιθανόν να προκαλέσει μόνο προσωρινό ερεθισμό των βλεννογόνων και τσούξιμο στα μάτια χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι και τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ, χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία έσπευσε στο σημείο με 18 οχήματα και 50 πυροσβέστες. Η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε γειτονικές επιχειρήσεις, κάτι που συνέβαλε στον περιορισμό των ζημιών.



Κηφισιά: Ποιο είναι το εργοστάσιο που υπέστη ολική καταστροφή

Το εργοστάσιο που υπέστη την πυρκαγιά ανήκει στην εταιρεία Παλαμήδης ΑΕ, μια εταιρεία με σχεδόν 80 χρόνια παρουσίας στην αγορά, που ειδικεύεται στην κατασκευή ανοξείδωτων σκευών μαγειρικής και απασχολεί περίπου 130 εργαζομένους (στοιχεία 2022). Η εταιρεία ανήκει στον Βασίλη Παλαμήδη, σύζυγο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Εκτός από την κατασκευή μαγειρικών σκευών, η εταιρεία αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα αντιπροσωπεύοντας τη νοτιοκορεάτικη μάρκα Glasslock γυάλινων φαγητοδοχείων και προσφέρει μέρος των προϊόντων της φασόν σε τρίτους. Επίσης, έχει επεκταθεί στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων με εξαγωγές σε Κύπρο, Ιταλία και βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ από 17,6 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 403.000 ευρώ από 536.000 ευρώ. Την ίδια χρονιά, καταβλήθηκαν μερίσματα ύψους 550.000 ευρώ προς τους μετόχους.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ