Η πολιτική σκηνή στη Γαλλία έχει μετατραπεί σε πραγματική αρένα μετά τις ευρωεκλογές, όπου η Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό κόμμα της, η «Εθνική Συσπείρωση» (RN), πέτυχαν μια εντυπωσιακή νίκη. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο της χώρας.
Της: Έπη Τρίμη
Η προεκλογική περίοδος άρχισε με έντονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις. Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), Ερίκ Σιοτί, προκάλεσε αναταράξεις με την πρότασή του για συμμαχία με την ακροδεξιά RN. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TF1, ο Σιοτί δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και η RN έχουν κοινές αξίες και ότι πρέπει να σταματήσουν να παριστάνουν την αντιπολίτευση, ενισχύοντας έτσι την ιδέα μιας ενιαίας δεξιάς δύναμης ενάντια στην κυβέρνηση Μακρόν.
Ωστόσο, η πρόταση του Σιοτί προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από την ηγεσία του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ, ζήτησε την παραίτηση του Σιοτί, ενώ άλλοι εξέχοντες συντηρητικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια συνεργασία με την ακροδεξιά. Παρά τις αντιδράσεις, ο Σιοτί ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη πολλών μελών και οπαδών του κόμματός του, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα, ισχυρή δεξιά συμμαχία.
Η προτεινόμενη συνεργασία έχει διχάσει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, με πολλά στελέχη να ανησυχούν για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο, το πολιτικό γραφείο του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει, με την πιθανότητα αποπομπής του Σιοτί να είναι στο τραπέζι. Εν τω μεταξύ, ο Σιοτί έκλεισε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, δίνοντας εντολή στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν, εντείνοντας την κρίση.
Στην ακροδεξιά πλευρά, η Μαρίν Λεπέν συναντήθηκε με την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ, για να συζητήσουν μια πιθανή συνεργασία με το κόμμα της Μαρεσάλ, «Ανάκτηση». Η κίνηση αυτή δείχνει μια προσπάθεια ενίσχυσης της ακροδεξιάς συμμαχίας ενόψει των εθνικών εκλογών.
Στον αντίποδα, η αριστερά στη Γαλλία, υπό την ηγεσία του Ζαν Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), μαζί με τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου, προσπαθώντας να αντιταχθούν στις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις.
Ο πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και χριστιανοδημοκρατών, προκειμένου να προσφέρουν μια ενωμένη και δημοκρατική απάντηση στις προκλήσεις της χώρας.
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν τις επερχόμενες εθνικές εκλογές ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Γαλλίας, με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό και τις συμμαχίες να διαμορφώνονται εν μέσω έντονων διαφωνιών και στρατηγικών κινήσεων.