Προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν 111.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περί τους 600.000 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση.
Επιχειρήσεις και εργοδότες έχουν, επίσης, περιθώριο έως την τελευταία ημέρα Φεβρουαρίου, προκειμένου να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων τους, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, βάσει της σχετικής απόφασης του υπουργείου.
Το έντυπο που θα υποβληθεί δεν είναι άλλο από το Ε4 (πίνακας προσωπικού), που πρέπει να συμπληρωθεί με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών, όπως προκύπτει από τις προβλεπόμενες αυξήσεις.
Μετά η Επιθεώρηση Εργασίας θα ξεκινήσει σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός ή εάν υπάρχει αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και η εγκύκλιος για την προσαύξηση των τριετιών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μικτά.
«Η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι νόμος του κράτους, επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις» υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα ελέγχου εφαρμογής του μέτρου από τις επιχειρήσεις μετά το τέλος της περιόδου προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα, στις 28 Φεβρουαρίου.
Η Ε. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, εκ νέου, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, καθώς «η αύξηση των μισθών είναι κρίσιμη μεταβλητή, ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, όπου η παραγωγικότητα επηρεάζεται από τη ζήτηση».