«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πολύμηνες οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων


Πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” έχουν θέσει τους δικαιούχους σε δυσμενή θέση. Από τους περίπου 7.000 πολίτες που έχουν υποβάλει τα απαραίτητα παραστατικά, ελάχιστοι έχουν λάβει τις επιδοτήσεις που τους ανήκουν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας προς τον ΔΕΔΔΗΕ και την PwC αποδεικνύουν την ανησυχία για την επίλυση του προβλήματος και την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών. Οι καθυστερήσεις αυτές αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία του προγράμματος και να αποθαρρύνουν την υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας.

Συνολικά, από τον προϋπολογισμό των 238 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με πολλές από αυτές να ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων. Οι επιδοτήσεις αυτές αποτελούν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας και την προώθηση της βιωσιμότητας στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η άμεση καταβολή των επιδοτήσεων απαιτεί την αποφυγή της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η έλλειψη χρηματοδότησης από τις εταιρείες προμήθειας είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς απειλεί τη συνέχιση των έργων νοικοκυριών.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η εξασφάλιση της έγκαιρης καταβολής των επιδοτήσεων είναι απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος και την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα.

Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος και την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του προγράμματος. Είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης και καταβολής των επιδοτήσεων, ενώ πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κεφαλαίων από τις εταιρείες προμήθειας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να επικοινωνήσει ανοιχτά και διαφανώς με τους δικαιούχους, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών και τους λόγους για τυχόν καθυστερήσεις. Η διασφάλιση της διαφάνειας είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στο πρόγραμμα και την αποφυγή περαιτέρω αρνητικών επιπτώσεων.

Τέλος, είναι σημαντικό η κυβέρνηση να εξετάσει τη θέσπιση προκαταβολικών και ευέλικτων μέτρων χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος των έργων και η αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων λόγω οικονομικών δυσκολιών. Μόνον έτσι θα εξασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη των στόχων για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ