Επαναστατική θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ


Μια σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) ανακοινώθηκε πρόσφατα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Cirrus Therapeutics.

Της: Έπη Τρίμη

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine», αποκαλύπτει ότι η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης IRAK-M στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την AMD.

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που επηρεάζει την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, γνωστή ως ωχρά κηλίδα. Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρική όραση, η οποία είναι απαραίτητη για δραστηριότητες όπως η ανάγνωση, η γραφή και η αναγνώριση προσώπων. Με την πάροδο του χρόνου, η AMD μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης και να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Αιτίες της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ακριβής αιτία της AMD είναι πολύπλοκη και δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων:

Γήρανση: Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την AMD. Οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης αυξάνονται δραματικά μετά την ηλικία των 60 ετών.

Γενετική προδιάθεση: Ορισμένα γονίδια έχουν συσχετιστεί με την AMD, γεγονός που υποδεικνύει ότι η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει ρόλο.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Τρόπος ζωής: Το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη της AMD.

Προστασία και πρόληψη

Παρά την απουσία μιας οριστικής θεραπείας για την AMD, υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής της και να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της:

Υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αμφιβληστροειδούς.
Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την AMD. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
Προστασία από τον ήλιο: Η χρήση γυαλιών ηλίου που μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προστατεύσει τα μάτια από τη βλάβη.
Τακτική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία των ματιών.
Τακτικές εξετάσεις ματιών: Οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της AMD.

Η ανακάλυψη της αύξησης των επιπέδων της πρωτεΐνης IRAK-M στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ως μια πιθανή θεραπεία ανοίγει νέους ορίζοντες για τη θεραπεία της AMD. Η συνεχής έρευνα και οι κλινικές δοκιμές θα καθορίσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτής της νέας προσέγγισης, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που υποφέρουν από αυτή την εκφυλιστική πάθηση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ