Ευρωεκλογές: Αντιμετωπίζοντας την Προβλεπόμενη Ιστορική Αποχή


Η χώρα προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές σε πέντε μέρες, αλλά η προσπάθεια όλων των πολιτικών αρχηγών να περιορίσουν την αποχή φαίνεται να μην αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προσθέτοντας ασάφεια σε μια ήδη αβέβαιη εκλογική διαδικασία.

Της: Έπη Τρίμη

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αποχή των πολιτών από τις ευρωκάλπες αναμένεται να φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με χαμηλή συσπείρωση της εκλογικής βάσης των τριών κύριων κομμάτων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να κατανοήσουν πόσο η αποχή θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Την τελευταία εικοσαετία, η συμμετοχή στις εκλογές παρουσίασε συνεχή μείωση. Στις Ευρωεκλογές του 2004 ψήφισε το 63,22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το 2009 το 52,63%, το 2014 το 59,33% και το 2019 το 58,69%. Στις εκλογές του 2014 και του 2019, οι διπλές κάλπες ενδέχεται να επηρέασαν τα ποσοστά συμμετοχής, καθώς οι ψηφοφόροι προσήλθαν κυρίως για τις τοπικές εκλογές.

Στις δεύτερες εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η συμμετοχή υποχώρησε στο 53,74%. Αυτή τη φορά, μερικές μέρες πριν τις ευρωεκλογές, εκφράζονται ανησυχίες ότι η συμμετοχή ίσως δεν ξεπεράσει το 45%, προκαλώντας ερωτήματα για το πώς αυτό θα επηρεάσει τα κόμματα.

Εκτιμήσεις για την Επίδραση της Αποχής στα Κόμματα

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) ελπίζει ότι η αποχή δεν θα επηρεάσει σημαντικά την προσπάθειά της να φτάσει το 33%, τον στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδοσιακά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι, που συνήθως υποστηρίζουν τη ΝΔ, είναι πιο πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες. Ωστόσο, η πρόσφατη νίκη της ΝΔ στα δυναμικά κοινά θέτει εν αμφιβόλω αυτή την εκτίμηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πρόκληση καθώς φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους νέους, που είναι πιο πιθανό να απέχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να τους κινητοποιήσει να ψηφίσουν.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με χαμηλή συσπείρωση, επικεντρώνεται στους παλαιούς ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει σε ευρύτερα εκλογικά κοινά. Η εκτίμηση είναι ότι η αποχή δεν θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό του ποσοστό.

Η διαφαινόμενη υψηλή αποχή αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη μάχη των μικρότερων κομμάτων, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν έδρα στην ευρωβουλή. Όσο μεγαλύτερη η αποχή, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τα μικρότερα κόμματα να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση να πλησιάζει, παραμένει αβέβαιο πόσο καθοριστική θα είναι η αποχή στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ