Διαβήτης 2: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο


Ο διαβήτης κάποιες φορές είναι και αποτέλεσμα κακής διατροφής. Η φυτική διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη για την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Έτσι λοιπόν, ερευνητές προσδιόρισαν συγκεκριμένα τρόφιμα, πλούσια σε φλαβονοειδή, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί και ορισμένα ποτά όπως το τσάι και το κρασί. Θεωρούνται “υπερτροφές” με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχουν προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η αθηροσκλήρωση.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή κατά μία μερίδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 6%. Οι ερευνητές εντόπισαν τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή με τα μεγαλύτερα οφέλη όπως το μαύρο ή πράσινο τσάι, τα μούρα και τα μήλα.

Διαβήτης και φλαβονοειδή

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μια διατροφική αξιολόγηση που διεξήχθη επί 113.097 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρόσληψη φλαβονοειδών των συμμετεχόντων υπολογίστηκε, χρησιμοποιώντας δύο ή περισσότερες διατροφικές αξιολογήσεις με βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι ερευνητές προσδιόρισαν την μέση ημερήσια κλίμακα “Φλαβοδίαιτας” των συμμετεχόντων αθροίζοντας την πρόσληψη 10 τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες, τα ηλικιωμένα άτομα, οι σωματικά δραστήριοι συμμετέχοντες και εκείνοι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν συνήθως υψηλότερες βαθμολογίες σε αυτήν την “Φλαβοδίαιτα”.

Τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 6 μερίδες τροφών με πολλά φλαβονοειδή καθημερινά, είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα σκορ, που κατανάλωναν μόνο 1 μερίδα την ημέρα.

“Η υψηλότερη κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού, μούρων και μήλων συσχετίστηκε σημαντικά με 21%, 15% και 12% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αντίστοιχα. Ως προς τις μεμονωμένες υποκατηγορίες φλαβονοειδών, βρέθηκε 19-28% χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 σε όσους έτρωγαν περισσότερα φλαβονοειδή”, έγραψαν οι ερευνητές.

Περιορισμοί και συμπεράσματα της μελέτης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση των τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις ευεργετικές τους επιδράσεις στον μεταβολισμό, στη φλεγμονή και στην λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην μελέτη. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της μελέτης περιλαμβάνει μεσήλικες Βρετανούς ενήλικες, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην μπορούν να γενικευτούν πλήρως σε άλλους πληθυσμούς. Επίσης, είναι πιθανό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές πρόσληψης φλαβονοειδών μπορεί να ταξινομήθηκαν εσφαλμένα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ