Καύσωνας: Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε πρόσφατα μια εγκύκλιο με στόχο την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η θερμική καταπόνηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, κυρίως όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θερμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει οδηγίες και μέτρα που αφορούν διάφορους τομείς του εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Αναλύοντας τις κύριες πτυχές της εγκυκλίου:

  1. Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας: Προγραμματισμός διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  2. Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που προκαλούν υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  3. Μείωση ή Παύση της Απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους κατά τις ώρες 12:00-16:00.
  4. Διαμόρφωση Χώρων Διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος με σύστημα κλιματισμού.
  5. Μέτρα για Εργασίες σε Υπαίθριους Χώρους: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων, δημιουργία σκιερών περιοχών, προγραμματισμός εργασιών και μείωση της απασχόλησης κατά τις ώρες αιχμής.
  6. Ειδική Πρόβλεψη για Εγκαταστάσεις Χυτηρίων και Μεταλλουργιών: Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας.

Ειδική πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες).

Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ