Αν συνδυάσετε τη δίαιτα Paleo με τη Vegan διατροφή, προκύπτει το νέο διατροφικό πρότυπο με το όνομα Pegan! Εμπνευστής της ο Αμερικάνος ολιστικός ιατρός Dr. Mark Hyman, ο οποίος το 2014 παρουσίασε στο προσωπικό του blog τις θεμελιώδεις αρχές της ιδιαίτερης αυτής διατροφικής προσέγγισης.
Η Vegan διατροφή
Τα λόγια είναι περιττά για τη διατροφή εκείνη που αποκλείει οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό ζωικής προέλευσης. Τα οφέλη πολλά, κυρίως για την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού εν γένει. Η vegan διατροφή όμως κρύβει αρκετές παγίδες. Τόσο η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (Β12, ψευδάργυρος, σίδηρος κ.α.), όσο και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, τηγανητών και άλλων έτοιμων γευμάτων την καθιστούν λιγότερο αθώα.
Λίγα λόγια για τη δίαιτα Paleo
Λιγότερο διαδεδομένη από το veganισμό, αλλά εξίσου βασισμένη στο χορτοφαγικό πρότυπο. Η δίαιτα Paleo προτείνει να τρώτε όπως και οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής εποχής, 10.000 χρόνια πριν! Ναι στα λαχανικά και σε ορισμένα φρούτα, στους ξηρούς καρπούς, στο κρέας και στα ψάρια. Όχι στα δημητριακά ή στα προϊόντα τους, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά και σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πόσο κόκκινο κρέας μπορεί όμως να καταναλώσει κανείς; Αλλά και πόσο εφικτό είναι να προσαρμόσει κανείς την κοινωνική του ζωή σε ένα τόσο περιοριστικό πρόγραμμα διατροφής; Κάπως έτσι και η «παλαιολιθική» δίαιτα απομυθοποιείται.
Τα υπέρ και τα κατά της Pegan Diet
Εκμεταλλευόμενη τα θετικά στοιχεία των Vegan και Paleo, η Pegan Diet αποτελεί ένα ευέλικτό και πληρέστερο διατροφικό πρότυπο. Η Pegan Diet:
- Επιτρέπει φυσικά την κατανάλωση όλων των λαχανικών.
- Σε ό,τι αφορά τα φρούτα προτείνει την αποφυγή εκείνων που έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο ζάχαρο του αίματος, όπως οι μπανάνες και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, cranberries κλπ. Μπορείτε να δώσετε έμφαση σε μούρα, φράουλες και άλλα berries.
- «Από τη γη» μπορείτε ακόμη να επιλέξετε όσπρια, αλλά μόλις μισό φλιτζάνι την ημέρα! Ο λόγος γι αυτή τη συμβουλή είναι η δυσπεψία που ενδέχεται να προκαλέσουν.
- Δώστε έμφαση στα καλά ωμέγα 3 λιπαρά των ξηρών καρπών, των σπόρων αλλά και των λιπαρών ψαριών.
- Το κρέας επιτρέπεται με μέτρο, ως «συμπληρωματικό» τρόφιμο! Αρκεί να είναι βιολογικής καλλιέργειας, ελευθέρας βοσκής και να μην έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία.
- Προς αποφυγή είναι τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά, ιδίως εκείνα που περιέχουν γλουτένη.
Εκείνο που κάνει την Pegan Diet να ξεχωρίζει είναι η προσέγγισή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην υγεία του ανθρώπινου σώματος. Πιο συγκεκριμένα από τα λιπαρά ψάρια προτείνονται τα μικρότερα, όπως οι σαρδέλες, καθώς δεν περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου. Αντίστοιχα, το κρέας δεν πρέπει να έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και να μην έχει εκτεθεί σε αντιβιοτικά. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της δυσανεξίας που πολλοί εμφανίζουν στη λακτόζη και στη γλουτένη. Όσο για την κατανάλωση ζάχαρης, είναι σχεδόν αυτονόητο πως θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο!
Η ετυμηγορία για την Pegan Diet
Θα λέγαμε πως αποτελεί «μία από τα ίδια». Δηλαδή η Pegan Diet, βασίζεται σε ένα ευέλικτο χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής, με έμφαση στις απλές ή λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Στα περισσότερα σημεία μοιάζει με τη «δική μας» Μεσογειακή διατροφή, με σημαντικότερη διαφοροποίηση τα όσπρια, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Τα τελευταία αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Β ή Ε, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και άλλα πολύτιμα στοιχεία. Εάν θεωρείτε πως η Pegan Diet ταιριάζει στη φιλοσοφία και στον τρόπο ζωής σας μπορείτε με ασφάλεια να την ακολουθήσετε. Μην πέσετε όμως στην παγίδα να αποκλείσετε από το καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές που αγαπάτε και που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.