Με αυτή την εφαρμογή παρακολουθούν οι άντρες τις γυναίκες τους


Τεράστιος σάλος έχει προκληθεί με εφαρμογή του ίντερνετ που επιτρέπει στους άνδρες να εντοπίζουν που είναι οι γυναίκες τους, αν ταξιδεύουν, αν βρίσκονται εκεί που έχουν πει. Γενικά να τις… παρακολουθούν.

Όλα αυτά εξελίσσονται εδώ και καιρό στη Σαουδική Αραβία, με τις ευλογίες μάλιστα της ίδιας της κυβέρνησης. Και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως σε λίγο καιρό θα υπάρχει και σε άλλες χώρες.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, είναι τεράστιες. Και η πίεση προς την Google και την Apple να αποσύρει την εφαρμογή, μεγάλη.

Προασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου τονίζουν ότι οι εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας επιτρέπουν κακομεταχειρίσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο υπερσυντηρητικό Βασίλειο του Ριάντ με το να φιλοξενούν την ηλεκτρονική εφαρμογή.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην σαουδαραβική έκδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Google και της Apple. «Μέρος του σχεδιασμού της εφαρμογής είναι η διάκριση κατά των γυναικών», δήλωσε η Ρόθνα Μπεγκούμ, ειδικός στα δικαιώματα των γυναικών στην Μέση Ανατολή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απόλυτος έλεγχος με τον οποίο ένας άνδρας προστάτης τώρα διευκολύνεται με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας κάνει τις ζωές των ανδρών εν τέλει ευκολότερη και περιορίζει τις ζωές των γυναικών κατά πολύ περισσότερο». Η Apple και η Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για κάποιο σχόλιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε χθες στο αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ότι δεν έχει γνώση της εφαρμογής Absher, αλλά δεσμεύτηκε «να το κοιτάξει».

Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία πρέπει να λαμβάνουν την άδεια από έναν άνδρα συγγενή τους για να εργαστούν, να παντρευτούν και να ταξιδέψουν με βάση το αυστηρό σύστημα κηδεμονίας, το οποίο οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν ως καταχρηστικό.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρον Ουάιντεν κάλεσε δημοσίως την Apple και την Google να αποσύρουν την εν λόγω εφαρμογή από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, σημειώνοντας ότι αυτή προωθεί «καταχρηστικές πρακτικές εναντίον γυναικών», όπως είπε με tweet του.

Ωστόσο, η Σουάντ Αμπού Νταγίντ, εκπρόσωπος στην Μέση Ανατολή της οργάνωσης των δικαιωμάτων των γυναικών «Ισότητα Τώρα» (Equality Now), εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι εταιρείες θα λάβουν μέτρα. «Η εξουσία και το χρήμα έχει τον λόγο, δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει καμία προσοχή στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Thomson Reuters Foundation.

«Πραγματικά ελπίσω ότι θα πάρουν μια ξεκάθαρη στάση αποσύροντας αυτές τις εφαρμογές, αλλά δεν είμαι πραγματικά αισιόδοξη», πρόσθεσε. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 138η θέση στην λίστα των 144 χωρών που συγκαταλέγονται στην ετήσια Έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη που αφορά στο χάσμα μεταξύ των φύλων για το 2017.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ