Φρικτός πονοκέφαλος, ξηρό στόμα, ναυτία, διάθεση στο ναδίρ… Οι παρενέργειες ενός «περιποιημένου» hangover είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστές. Ωστόσο έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο, καθώς περνούν τα χρόνια, ο «πόνος» που βιώνεις το πρωί που έπεται μιας βραδιάς ακολασίας με τους κολλητούς, γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορος;
Μια πειστική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα, έρχεται να δώσει ένα πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού NY Mag.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, λοιπόν, ο λόγος που καθώς μεγαλώνουμε, τα hangover εξελίσσονται σε κανονικό εφιάλτη έχει να κάνει με την εξασθένιση των ενζύμων εκείνων που βοηθούν στη διάσπαση του αλκοόλ από τον ανθρώπινο οργανισμό «κάτι που σημαίνει ότι η οξική αλδείνη, μια ιδιαίτερα τοξική χημική ουσία που προκύπτει από τον μεταβολισμό του αλκοόλ, παραμένει τελικά για πολύ περισσότερη ώρα μέσα στο σώμα, επιτείνοντας τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων εκείνων που προξενεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία που γινόμαστε ολοένα και πιο ευάλωτοι στα hangovers καθώς τα χρόνια αρχίζουν να μας «βαραίνουν» στην πλάτη. Πάντα με βάση το δημοσίευμα, η «δυσανεξία» που αναπτύσσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως στα «ξύδια» με την πάροδο των ετών οφείλεται και στο ότι, μαζί με το γήρας, συνήθως έρχονται και τα περιττά κιλά, μέσα από την αποθήκευση περιττού λίπους στον οργανισμό. Λίπος που, όπως έχει αποδειχθεί από μια σειρά σχετικών ερευνών, δυσκολεύει την «επεξεργασία» του αλκοόλ από το ανθρώπινο σώμα.
Κακά νέα, αναμφίβολα. Από την άλλη, βέβαια, μήπως να πιεις κανά ποτηράκι για να τα σκεφτείς όλα αυτά λίγο καλύτερα; Ή, έστω, όσο προλαβαίνεις;