Ευρωεκλογές 2024: Πού χάνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ – Τι προβληματίζει την κυβέρνηση


Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 στην Ελλάδα παρουσιάζουν ομοιότητες με τις προηγούμενες εκλογές, με τα κόμματα να προσπαθούν να προσαρμόσουν την εικόνα τους σε ένα γνώριμο περιτύλιγμα.

Της: Έπη Τρίμη

Αυτή η αναδρομή είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν αναλογιστούμε τις εκλογές του Μαΐου 2019. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 9,4 ποσοστιαίων μονάδων. Ο Τσίπρας είχε δηλώσει ότι το αποτέλεσμα «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας» και δεν το αγνόησε, γεγονός που τελικά τον οδήγησε στην έξοδο από την εξουσία.

Σήμερα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται υπό πίεση από πολλές κατευθύνσεις. Αν και οι λόγοι διαφέρουν ανάλογα με την πολιτική πλευρά που ασκεί την κριτική, το τελικό αποτέλεσμα είναι η αμφισβήτηση της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τσίπρα. Παρά την κριτική και την πτώση στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντική διαφορά από τους αντιπάλους της, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις διαρροές ψήφων που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας. Αν μιλάμε για διαρροές ψήφων από τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα, όπως Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), ΣΥΡΙΖΑ και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις για το πού θα μπορούσαν να καταλήξουν αυτές οι ψήφοι.

  1. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ): Οι διαρροές ψήφων από τη ΝΔ μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Μπορεί να πρόκειται για δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος από κάποιες πολιτικές τους αποφάσεις ή τη γενική διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων. Οι ψήφοι αυτές μπορεί να καταλήξουν σε πιο συντηρητικά κόμματα ή ακόμη και σε νεοφιλελεύθερες παρατάξεις, ανάλογα με το πολιτικό κλίμα και τις επιλογές των ψηφοφόρων.
  2. ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαρροές ψήφων από το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οφείλονται σε απογοήτευση εκ μέρους ορισμένων εκλογέων για διάφορους λόγους, όπως η αντιμετώπιση ορισμένων κοινωνικών ζητημάτων, η εσωτερική οργάνωση του κόμματος ή ακόμη και η αντίληψη για την ηγεσία του. Οι ψήφοι αυτές μπορεί να καταλήξουν σε πιο αριστερές παρατάξεις ή ακόμη και σε παρατάξεις που εστιάζουν σε συγκεκριμένα κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα.
  3. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ): Η δυσαρέσκεια από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους του σε άλλες παρατάξεις του κέντρου ή ακόμη και σε πιο αριστερές παρατάξεις, ανάλογα με το πολιτικό πρόγραμμα και την ιδεολογία τους.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων, των προσωπικοτήτων των υποψηφίων και της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και θα στείλουν σημαντικά μηνύματα τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερά. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δείχνει πτώση της Νέας Δημοκρατίας από το 26,8% στο 25,4%, υποδηλώνοντας κυβερνητική φθορά. Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠαΣοΚ φαίνεται να επωφελούνται σημαντικά από αυτή την πτώση. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων είναι ένα από τα κύρια ζητήματα για τα κόμματα, με το ΠαΣοΚ να έχει την υψηλότερη συσπείρωση, φτάνοντας το 72,9%, ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο 66,3% και 59% αντίστοιχα.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων δείχνουν τη ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, με αρκετούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ΠαΣοΚ ή ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει ψηφοφόρους προς τη ριζοσπαστική Αριστερά και το ΠαΣοΚ. Αυτές οι διαρροές, αν και εντυπωσιακές, υποδηλώνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τριών κομμάτων.

Η πολιτική εξίσωση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη με τον άγνωστο παράγοντα των μετακινούμενων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από πολιτικές δεξαμενές και μετακινούνται ανάλογα με την περίσταση. Η παράταξη που θα καταφέρει να σταματήσει τις διαρροές και να ενισχύσει τις συσπειρώσεις της, ενδεχομένως να βγει κερδισμένη το βράδυ των εκλογών. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για κανένα κόμμα και οι ψηφοφόροι αναζητούν σταθερές λύσεις.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, επηρεάζοντας τόσο την κυβερνητική παράταξη όσο και την αντιπολίτευση.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ