Κάποιοι… παράξενοι νόμοι που ισχύουν στις μέρες μας


Η δικαιοσύνη πραγματικά κάποιες φορές μπορεί να είναι ένα «δύσκολο» και πολύπλοκο ζήτημα

Υπάρχουν στις μέρες μας ορισμένοι νόμοι που ξεχωρίζουν όχι τόσο για το πνεύμα του νόμου, αλλά μάλλον πιο πολύ για την απόλυτη παραδοξότητά τους.

Παρά το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της κοινωνίας, ορισμένοι «περίεργοι» νόμοι έχουν ακόμη ισχύ. Πιο κάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς τους παράξενους νόμους που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και σήμερα.

1. Απαγορεύεται να μασάτε τσίχλα στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη φημίζεται για την καθαριότητα και τους αυστηρούς νόμους της. Ένας από τους πιο ασυνήθιστους κανονισμούς είναι η απαγόρευση της τσίχλας. Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ το 1992 και θεσπίστηκε για να διατηρηθούν καθαροί οι δρόμοι και να αποθαρρύνονται οι περαστικοί να πετάνε στο δρόμο τις τσίχλες τους. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι:

  • θεραπευτικές
  • οδοντιατρικές ή 
  • τσίχλες με νικοτίνη για τις οποίες απαιτείται ιατρική συνταγή

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα.

2. Είναι παράνομο να πεθάνεις στο Longyearbyen της Νορβηγίας

Στην απομακρυσμένη πόλη Longyearbyen της Νορβηγίας, είναι παράνομο να πεθάνεις. Ο νόμος αυτός έλκει τις ρίζες του από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή και τον μόνιμο πάγο που υπάρχει παντού. Τα σώματα που θάβονται στο νεκροταφείο της πόλης δεν αποσυντίθενται λόγω του ακραίου ψύχους, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ως εκ τούτου, οι ετοιμοθάνατοι κάτοικοι ή όσοι έχουν θανατηφόρους τραυματισμούς μεταφέρονται αεροπορικώς στην ηπειρωτική χώρα για ταφή.

3. Απαγορεύονται τα ψηλά τακούνια σε ιστορικούς χώρους στην Ελλάδα

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα πρέπει να προσέχουν τι φοράνε. Η χώρα μας έχει απαγορεύσει τα ψηλά τακούνια σε πολλά από τα αρχαία μνημεία της για να αποφευχθούν ζημιές στα μάρμαρά μας. Ο νόμος αυτός, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2009, έχει ως στόχο την προστασία των πολύτιμων μνημείων της Ελλάδας. Οι επισκέπτες παροτρύνονται να φορούν φλατ παπούτσια για να αποφύγουν να κάνουν κάποια ζημιά. Αν πάλι κάποιος/α επιμένει να φοράει γόβες, μπορεί να κάτσει απέξω και να παίξει φρουτάκια στο κινητό και να αφήσει τους φίλους του να θαυμάσουν τα αρχαία. 

4. Μην ταΐζετε τα περιστέρια στη Βενετία 

Η Βενετία είναι γνωστή για τα εκπληκτικά κανάλια και την αρχιτεκτονική της, αλλά έχει επίσης έναν ιδιότυπο νόμο: το τάισμα των περιστεριών απαγορεύεται αυστηρά. Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε, για να προστατευθούν τα μνημεία της πόλης από τις ζημιές που προκαλούν τα περιττώματα των περιστεριών. Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ το 2008, επιβάλλει γερά πρόστιμα σε όσους τον αψηφούν. Το μέτρο αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της καθαριότητας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας.

Κάποιοι… παράξενοι νόμοι που ισχύουν στις μέρες μας
Κάποιοι… παράξενοι νόμοι που ισχύουν στις μέρες μας

5. Όχι selfies με τον Βούδα στη Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα έχει έναν μοναδικό νόμο σχετικά με τον σεβασμό αναφορικά με τις θρησκευτικές μορφές. Είναι παράνομο να βγάζετε selfies με αγάλματα του Βούδα. Ο νόμος αυτός έχει τις ρίζες του στη σημασία της επίδειξης σεβασμού προς τις θρησκευτικές εικόνες. Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να να ποζάρουν για φωτογραφίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασεβείς.

6. Μην οδηγείτε βρώμικο αυτοκίνητο στη Ρωσία

Στη Ρωσία, η οδήγηση ενός βρώμικου αυτοκινήτου μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες. Ο νόμος αυτός έχει επιβληθεί, για να διατηρηθεί η καθαριότητα των οχημάτων στο δρόμο. Αν και ο ορισμός του «βρώμικου» αυτοκινήτου μπορεί να είναι υποκειμενικός, επιβάλλονται πρόστιμα στους οδηγούς των οποίων τα αυτοκίνητα θεωρούνται υπερβολικά ακάθαρτα, ιδίως αν η πινακίδα κυκλοφορίας καλύπτεται από σκόνη ή βρωμιά. 

7. Απαγορεύεται να βρίζετε δημόσια στην Αυστραλία

Το να βρίζετε δημόσια στην Αυστραλία, ιδίως στην πολιτεία της Βικτώριας, μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα. Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τη διατήρηση της δημόσιας ευπρέπειας και τάξης. Η χρήση προσβλητικής γλώσσας σε δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσει σε βαρύ πρόστιμο.

Επίλογος

Αυτοί οι παράξενοι νόμοι, ενώ φαίνονται παράξενοι, συχνά έχουν κάποιο ιστορικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο. Μας προσφέρουν μια ματιά και μια άλλη οπτική στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους διαφορετικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν ζητήματα δημόσιας τάξης και σεβασμού. Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους νόμους μπορεί να φαίνονται ξεπερασμένοι ή απλά κωμικοί, παραμένουν μια απόδειξη της μοναδικής και ποικίλης φύσης των νομικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ