Ημικρανία: Πώς θα την αποφύγουμε


Η ημικρανία βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Προκαλεί και ναυτία, ζάλη, εμετό, ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις οσμές. Μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την ποιότητα ζωής.

Αν και οι ακριβείς αιτίες των ημικρανιών παραμένουν άγνωστες, η επιστήμη έχει σημειώσει πρόοδο στον εντοπισμό των παραγόντων που μπορούν να τις προκαλέσουν και να τις επιδεινώσουν. Η πρόληψη των ημικρανιών επικεντρώνεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωστή διατροφή, η διαχείριση του στρες και η τακτική άσκηση, καθώς και σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων.

Συμβουλές για να αποφύγουμε την ημικρανία

Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους και τα έντονα φώτα

Οι δυνατοί θόρυβοι, τα φώτα που αναβοσβήνουν (για παράδειγμα, τα στροβοσκοπικά φώτα) και η αισθητηριακή διέγερση είναι κοινά ερεθίσματα για επεισόδια ημικρανίας. Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή για να ξεκουραστούν τα μάτια σας, και προσαρμόστε τα επίπεδα φωτεινότητας στις ψηφιακές οθόνες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε καταστάσεις που περιλαμβάνουν οπτική υπερφόρτωση ή ακουστική φασαρία.

Προσοχή στις διατροφικές επιλογές

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας, όπως σοκολάτα, κόκκινο κρασί, επεξεργασμένα κρέατα, γλυκαντικά, τυρί, καφεΐνη και αλκοόλ. Κάντε δοκιμές για να διαπιστώσετε ποιες τροφές και πρόσθετα σάς προκαλούν επεισόδια ημικρανίας, ώστε να τα αποφεύγετε.

Κρατήστε ημερολόγιο

Κρατώντας ημερολόγιο, μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα τους συγκεκριμένους παράγοντες που σας προκαλούν ημικρανία. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν μοτίβο στις εμφανίσεις της ημικρανίας, κάτι που θα διευκολύνει την αποφυγή τους.

Προσοχή στις ορμονικές αλλαγές

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες κρίσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την έμμηνο ρύση. Η προσοχή στις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες άσκησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Πάρτε συμπληρώματα

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Η λήψη ορισμένων βοτάνων και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας, επομένως η λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επεισοδίων. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με φυτικά φάρμακα και άλλα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματά.

Ο ρόλος του καιρού

Οι αλλαγές στον καιρό μπορεί να επηρεάσουν τα επεισόδια ημικρανίας. Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγνωριστεί ως ερεθιστικοί παράγοντες. Φυσικά δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καιρό, μπορείτε όμως να περιορίσετε το χρόνο που εκτίθεστε σε ορισμένες καιρικές συνθήκες που προκαλούν ημικρανία και να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης.

Σημαντικό το πρόγραμμα του φαγητού και του ύπνου

Η παράλειψη γευμάτων ή η νηστεία μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο γεύμα είναι καλύτερο να καταναλώνεται εντός μιας ώρας από το ξύπνημα και από εκεί και πέρα, κάθε 3 έως 4 ώρες. Η πείνα και η αφυδάτωση προκαλούν κρίσεις ημικρανίας, οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και διατηρήστε πρόγραμμα στα γεύματά σας.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα, επομένως φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Αν και δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, μπορούμε να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Οι κρίσεις ημικρανίας πυροδοτούνται συχνά από το άγχος, οπότε οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές.

Επιλέξτε ασκήσεις χαμηλής έντασης

Η τακτική άσκηση είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως η έντονη άσκηση, όπως η άρση βαρών, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας. Δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του σώματός σας σε ορισμένες δραστηριότητες και επιλέξτε αυτές που προάγουν τη μείωση του στρες, χωρίς να σας επιβαρύνουν πολύ. Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ