Έντερο: Πόσο κινδυνεύετε με πολύποδες ανάλογα με την ώρα που τρώτε


Οι πολύποδες στο έντερο είναι καλοήθη ογκίδια… και είναι πολύ συχνά στους ανθρώπους. Οι πιθανότητες ένα άτομο να εμφανίσει πολύποδες στο έντερο, αυξάνονται με την ηλικία. Είναι 30% σε άτομα 50 ετών, 40% σε άτομα 60 ετών, 50% στα 70 και 55% στα 80 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει τουλάχιστον έναν πολύποδα στο έντερο.
Η παρουσία πολυπόδων στο έντερο είναι σημαντική, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Η αιτία της δημιουργίας πολυπόδων στο παχύ έντερο δεν είναι σαφής, φαίνεται όμως ότι παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες, καθώς και μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Πολύποδες στο έντερο
Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά το βράδυ, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 664 εθελοντές οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, εξέταση που ανιχνεύει τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το 42% των εθελοντών είπαν ότι έτρωγαν φαγητό αργά το βράδυ και συγκεκριμένα εντός των τριών ωρών πριν πάνε για ύπνο.
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πολύποδα στο έντερο σε σύγκριση με τους εθελοντές που έτρωγαν νωρίς βραδινό.
«Πολλές μελέτες για τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου εστιάζουν στο τι τρώμε και όχι στο πότε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Edena Khoshaba, από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν παίζουν ρόλο και οι ώρες των γευμάτων».
Αποδεικνύεται ότι ο χρόνος κατανάλωσης φαγητού είναι πολύ σημαντικός.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που έτρωγαν πολύ αργά φαγητό είχαν υπερπενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν τρία ή περισσότερα αδενώματα στο έντερό τους. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τα φαγητά που κατανάλωναν.
Τα αδενώματα είναι οι πολύποδες του εντέρου που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιους ακριβώς τρόπους σχετίζεται η ώρα του φαγητού με τους πολύποδες του εντέρου. Εκτιμούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο η αποδιοργάνωση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.
Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να αποδιοργανώνει και τις αποικίες των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας. Έτσι, μπορεί να βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που ευνοούν τη δημιουργία πολυπόδων.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο 2024 Digestive Disease Week, που διεξήχθη πρόσφατα στην Ουάσινγκτον.
Πηγή: WebMD

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ