Συναγερμός στην Iσλανδία: Εξερράγη για πέμπτη φορά το ηφαίστειο Γκρίνταβικ – Εντυπωσιακές εικόνες


Το ηφαίστειο Γκρίνταβικ της Ισλανδίας εξερράγη ξανά καθώς πίδακες λάβας έφτασαν στα αμυντικά τείχη της πόλης

Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εξερράγη χθες (29/5) για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο, εκτοξεύοντας τεράστιες ροές λάβας που απειλούν να αποκόψουν την πόλη Γκρίνταβικ και προκαλώντας την εκκένωση της παγκοσμίου φήμης λίμνης Blue Lagoon.

Δραματικά βίντεο και εικόνες από τη σκηνή δείχνουν συντριβάνια καυτής λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα κατά μήκος μιας σχισμής μήκους 3,4 χιλιομέτρων κοντά στο όρος Χάγκαφελ στη χερσόνησο Ρέΐκιανες. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι «η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι η έναρξη αυτής της έκρηξης είναι πιο έντονη από ό,τι οι προηγούμενες εκρήξεις στην περιοχή».

Η έκρηξη άρχισε γύρω στη 1 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη μετά από έναν σεισμό στον κρατήρα Sundhnúks, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ισλανδίας RUV. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη ήταν πιθανή μετά από «έντονη σεισμική δραστηριότητα» στον κρατήρα και συσσώρευση μάγματος στην υπόγεια δεξαμενή του.

Οι ροές λάβας έχουν αποκόψει δύο στους τρεις δρόμους που οδηγούν στην πόλη Γκρίνταβικ και κινούνταν σταθερά κατά μήκος ενός αμυντικού φράγματος που χτίστηκε για να σώσει την πόλη και τις βασικές υποδομές από την καταστροφή, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Η λάβα ρέει έξω από τα αμυντικά τείχη στο Γκρίνταβικ σε πολλά σημεία, και η λάβα αρχίζει επίσης να ρέει έξω από τα τείχη στο Σβαρτσένγκι», δήλωσε στο RUV ο Víðir Reynisson από την Πολιτική Άμυνα της Ισλανδίας. Προειδοποίησε ότι ο Γκρίνταβικ κινδυνεύει να αποκοπεί εντελώς, αν και πρόσθεσε ότι τα αμυντικά εμπόδια «κρατάνε» ακομη.

«Τα σπίτια στο δυτικό και πιο απομακρυσμένο τμήμα της πόλης θα είχαν πέσει κάτω από τη λάβα αν δεν υπήρχαν τα αμυντικά τείχη, αλλά εξακολουθούν να στέκονται και να αμύνονται», φέρεται να είπε ο Ρέινισον. Το Γκρίνταβικ, μια πόλη περίπου 3.000 κατοίκων, εκκενώθηκε ολοκληρωτικά πριν από μια προηγούμενη έκρηξη τον Δεκέμβριο. Οι κάτοικοι και οι ομάδες διάσωσης που παραμένουν στην πόλη κλήθηκαν να φύγουνν, αν και η αστυνομία είπε στο RUV ότι τρεις πολίτες αρνούνται να απομακρυνθούν.

H ηλεκτρική ενέργεια στο Γκρίνταβικ διακόπηκε επίσης προληπτικά καθώς οι ροές λάβας έκλεισαν γραμμές υψηλής τάσης και σωλήνες ζεστού και ψυχρού στο έδαφος, δήλωσαν στο RUV μέλη της ενεργειακής εταιρείας HS Orka. «Οι περισσότερες γραμμές υψηλής τάσης έχουν εξαφανιστεί, οι πυλώνες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κάποιοι έχουν πάρει φωτιά», δήλωσε αργότερα ο Reynisson της Πολιτικής Άμυνας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι δεν υπήρξε διακοπή στις διεθνείς ή εσωτερικές πτήσεις. Αλλά για τρίτη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, το διάσημο γεωθερμικό σπα και το τουριστικό hotspot της χώρας Blue Lagoon εκκενώθηκε, σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας του.

Μόλις μια ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας και τη μεγαλύτερη πόλη Ρέικιαβικ, το Blue Lagoon είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας. Η τοποθεσία είναι μέρος της χερσονήσου Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας -μία λωρίδα γης που δείχνει δυτικά στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό από το Ρέικιαβικ. Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στον πλανήτη. Δεν έχει ένα κεντρικό ηφαίστειο, η χερσόνησος Ρέικιανες ωστόσο είναι μια κοιλάδα με ρήγματα, πεδία λάβας και κωνικά ορη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ