Αλήθειες και ψέματα για το χάσιμο βάρους: Είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης. Εκτιμώ ότι όσοι διαιτολόγοι υπάρχουν, τόσες και απόψεις περί του θέματος
Πολλές είναι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με την απώλεια βάρους, τις δίαιτες και τη διατροφή γενικά. Μάλιστα πολλές από αυτές τις ιδέες θεωρούνται και πιστεύεται ότι είναι αληθινές από τους περισσότερους.
Αυτό όμως δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλοί διατροφικοί μύθοι που ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε!
Μύθος 1: Οι υδατάνθρακες μας παχαίνουν
Οι υδατάνθρακες θεωρούνται από πολλούς ανθρώπους απαγορευτικοί, ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όλο και αυξάνονται. Εξαιτίας αυτής της πεποίθησης πολλοί είναι μπερδεμένοι, με αποτέλεσμα να κόβουν τους υδατάνθρακες από την καθημερινότητά τους με σκοπό την απώλεια βάρους.
Όμως οι υδατάνθρακες αποτελούν είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής και αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προτείνει η πρόσληψη των υδατανθράκων να κυμαίνεται από 45 ως 60 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Επίσης συστήνεται η κατανάλωση περισσότερων σύνθετων υδατανθράκων έναντι των απλών. Ακόμα ιδανικότερα, είναι να επιλέγονται συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα σιτηρά ολικής άλεσης, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι και πολλά άλλα.
Μύθος 2: Η αποτοξίνωση είναι ένας πολύ κάλος τρόπος για να καθαρίσετε τις τοξίνες και να χάσετε κιλά
Οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση των τοξινών κερδίζουν δημοτικότητα.
Αυτές οι δίαιτες αποτοξίνωσης ποικίλλουν ως προς το πεδίο εφαρμογής και τη μέθοδο, αλλά μοιράζονται τον κοινό σκοπό της μείωσης της πρόσληψης και της αύξησης της εξάλειψης των τοξινών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δίαιτες δεν έχουν επιστημονική βάση.
Οι γρήγορες δίαιτες βοηθούν στην απώλεια βάρους;
Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Οι τοξίνες, είτε ενδογενείς είτε εξωγενείς, αποστέλλονται στο ήπαρ, όπου φιλτράρονται και υφίστανται επεξεργασία μέσω αποτοξίνωσης.
Αυτά τα επεξεργασμένα απόβλητα αποστέλλονται στη συνέχεια στα όργανα για την εξάλειψη: η πεπτική οδός εξαλείφει τα στερεά απόβλητα, τα νεφρά εξαλείφουν τα υγρά απόβλητα, οι πνεύμονες εξαλείφουν τα αέρια απόβλητα και το δέρμα εξαλείφει τα υπολείμματα με τη μορφή του ιδρώτα.
Όσο αφορά την απώλεια βάρους και τις δίαιτες αποτοξίνωσης, τεχνικά θα μπορούσατε να χάσετε κιλά, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το βάρος σε νερό και όχι σε λίπος.
Δίαιτες: Επικίνδυνες οι δίαιτες νηστείας & η παράλειψη γευμάτων
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους.
Μύθος 3: Δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 6 το απόγευμα
Συνήθως πιστεύεται ότι το φαγητό μετά από μια συγκεκριμένη ώρα θα οδηγήσει αυτόματα στην αποθήκευση περισσότερου λίπους.
Στην πραγματικότητα, ο μεταβολισμός σας δεν επιβραδύνεται πολύ τη νύχτα. Αλλά οι άνθρωποι προτιμούν να πάνε για ύπνο πεινασμένοι παρά να καταναλώσουν ένα υγιεινό σνακ αργά το βράδυ.
Γιατί στις νέες δίαιτες δεν χρειάζεται να μετράμε θερμίδες;
Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός μικρού σνακ (150 kcal) τη νύχτα δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής και μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετική. Μελέτες σε παιδιά δεν έδειξαν επίσης στοιχεία ότι η κατανάλωση δείπνου μετά τις 8 μ.μ. οδήγησε σε αύξηση βάρους.
Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να τρώτε περίπου τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο, για να διευκολύνετε την πέψη.
Επίσης για ορισμένους ενήλικες, μελέτες έδειξαν ότι το φαγητό το βράδυ τους προδιέθετε σε αύξηση βάρους, αλλά μόνο επειδή αυτά τα γεύματα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων. Αλλά το να τρώτε μετά τα 6 ή τα 7 δεν θα σας κάνει αυτόματα να κερδίσετε κιλά.
Μύθος 4: Το λίπος παχαίνει
Τα λίπη είναι ένα από τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Χρειάζεστε μια ορισμένη ποσότητα καθενός από αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά καθημερινά, προκειμένου το σώμα σας να λειτουργεί βέλτιστα.
Άρα το σώμα σας χρειάζεται λίπος. Το λίπος είναι φίλος σας. Βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων, στην παραγωγή ορμονών και προστατεύει τα ζωτικά σας όργανα.
Το διατροφικό λίπος και κυρίως τα καλά λιπαρά σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι. Γιατί; Διότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους υδατάνθρακες για να αφομοιωθούν. Αυτό αυξάνει τον κορεσμό και σας κάνει να μην πεινάτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Διάσημες Δίαιτες: Ποια είναι η σωστή για εσένα (ΟΔΗΓΟΣ)
Σκεφτείτε να φάτε ένα σακουλάκι με κουλούρια αντί μιας χούφτας ξηρούς καρπούς. Εάν φάτε τα κουλούρια τότε μετά από μια ώρα θα ξαναπεινάσετε, ενώ οι ξηροί καρποί θα σας κρατήσουν χορτάτους.
Φυσικά, εάν τρώτε υπερβολικά λίπη, το σώμα σας θα αποθηκεύσει την επιπλέον ενέργεια ως λίπος. Αλλά το ίδιο θα συμβεί με οποιοδήποτε φαγητό: τα λίπη δεν είναι το πρόβλημα – η υπερκατανάλωση τροφής είναι.
Μύθος 5: Όλες οι θερμίδες είναι ίσες
Όλες οι θερμίδες έχουν το ίδιο ενεργειακό περιεχόμενο. 50 θερμίδες μπρόκολο ή 50 θερμίδες σοκολάτα περιέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.
Ωστόσο, δεν έχουν όλες την ίδια επίδραση στο σώμα σας. Ανάλογα από πού προέρχονται οι θερμίδες, πρόκειται να υποβληθούν σε επεξεργασία μέσω διαφορετικών βιοχημικών οδών και δεν θα σας δώσουν το ίδιο ενεργειακό περιεχόμενο.
Το λάθος που κάνεις και παρατάς αμέσως όλες τις δίαιτες
Επιπλέον, οι θερμίδες υψηλής ποιότητας περιέχουν καλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση μιας μπανάνας 100 θερμίδων θα έχει μεγαλύτερα οφέλη από την κατανάλωση ενός μπισκότου 100 θερμίδων. Επίσης, θα σας χορτάσει περισσότερο, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο μακροπρόθεσμα.
Η πρωτεΐνη, για παράδειγμα, είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Η κατανάλωση τροφών με υψηλότερους δείκτες κορεσμού έχει αντίκτυπο στο ενεργειακό σας ισοζύγιο μακροπρόθεσμα, ακόμα κι αν περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων με ένα ντόνατ. Έτσι, διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα: ακόμα κι αν οι θερμίδες είναι ίσες.
Μύθος 6: Η επιλογή με χαμηλά λιπαρά /χωρίς γλουτών είναι πιο υγιεινή
Συνήθως πιστεύεται ότι τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι υγιεινά και βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη για να αντισταθμίσουν την έλλειψη λίπους, γεγονός που κάνει το φαγητό εύγευστο. Είναι επίσης εξαιρετικά επεξεργασμένα για να καλύψουν τη γεύση τους με γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και αλάτι, τα οποία δεν είναι καθόλου υγιεινά.
Γιατί δεν πρέπει να κάνετε δίαιτες εξπρές
Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι οι θερμίδες δεν έχουν τόση σημασία αν τρώνε τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
Όμως αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι άσκοπη στην καλύτερη περίπτωση και ανθυγιεινή στη χειρότερη. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν οδηγούν σε απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν επίσης περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη από αυτά που περιέχουν γλουτένη.
Μύθος 7: Η άσκηση θα αντισταθμίσει την ανθυγιεινή διατροφή
Πολλοί πιστεύουν ότι η άσκηση είναι εξίσου σημαντική – αν όχι περισσότερο – με την υγιεινή διατροφή για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η εστίασή σας πρέπει στην πραγματικότητα να είναι 80% στη διατροφή σας και 20% στην άσκηση.
Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να το παρακάνετε, όταν νομίζετε ότι μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε μετά το γυμναστήριο. Ενώ η άσκηση σίγουρα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ελλείμματος θερμίδων, δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος σας δρόμος για την απώλεια βάρους.
Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα έχει απίστευτα οφέλη για την υγειά – γι’ αυτό διατηρήστε την στο πρόγραμμα σας.
Εν κατακλείδι μπορεί να έχετε ακούσει όλου τους παραπάνω διατροφικούς μύθους και να πιστέψατε ότι είναι αληθινοί. Μπορεί ακόμη και να παρεμπόδισαν την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους.
Γενικά, να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν κόλπα ή μαγικά χάπια για να χάσετε κιλά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε θρεπτικά τρόφιμα, να φροντίζετε το σώμα σας, να γυμνάζεστε και να οικοδομήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό.