Πώς προέκυψε ο… κουτσός μήνας του έτους;
Έχεις αναρωτηθεί γιατί ο Φεβρουάριος έχει μόνο 28 ή 29 ημέρες ενώ όλοι οι άλλοι μήνες από 30 και 31;
Αρχικά, θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στο παρελθόν και στην αρχαία Ρώμη. Το έτος ξεκινούσε από τον Μάρτιο και περίσσευαν αρκετές ημέρες, οι οποίες ήταν χειμωνιάτικες και δεν την προσμετρούσαν στο επίσημο ημερολόγιό τους καθώς ήταν μη παραγωγικές, δηλαδή δεν μπορούσε να γίνει καμία γεωργική εργασία.
Με τα χρόνια, δημιουργήθηκαν δυο μήνες για να μπορέσουν να χωρέσουν αυτές οι ημέρες. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον.
Όμως τα προβλήματα με αυτές τις ημέρες δεν τελείωσαν εκεί. Ίσα-ίσα που δημιουργήθηκαν και νέα!
Το 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας ζήτησε τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη προκειμένου να αλλάξει το ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο τελευταίος βασιζόμενος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ιππάρχου, ο οποίος έναν αιώνα νωρίτερα είχε προσδιορίσει ότι το ηλιακό ή τροπικό έτος έχει διάρκεια ίση με 365,242 ημέρες, θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει «δίσεκτο».