Φοιτητικές εκλογές 2024: Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές


Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου, οι φοιτητές προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις σχολές τους από τις 7 πμ έως τις 7 μμ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το διαπαραταξιακό συμβούλιο των φοιτητών, το οποίο όρισε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα κατά την ημέρα των εκλογών, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών. Τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Διαδικασία Ψηφοφορίας

Για να μπορέσει ένας φοιτητής να ψηφίσει, πρέπει να επιδεικνύει στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Η συμμετοχή στις εκλογές δεν επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πάσο ή φοιτητικής ταυτότητας. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα, του δίνεται η δυνατότητα να λάβει βεβαίωση από τη γραμματεία του τμήματος, αφού προηγηθεί έλεγχος της καρτέλας του φοιτητή.

Οι αίθουσες που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου περίπου δύο μέρες πριν τις εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς παράταξη στις φοιτητικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβάζει παράταξη στις φοιτητικές εκλογές, με εξαίρεση το Πολιτικό της Νομικής. Αυτό υποδεικνύει τη δυσκολία του κόμματος να αποκτήσει δομή σε μαζικούς χώρους, έξι μήνες μετά τη διάσπασή του. Αντίθετα, η Νέα Αριστερά κατεβάζει σχήμα (Δίκτυο) σε 71 σχολές σε όλη τη χώρα.

Καταγγελία ΠΚΣ για νοθεία από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για σχέδιο νοθείας και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η παράταξη της ΝΔ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι φοιτητικές εκλογές, επιδιώκει να τις υπονομεύσει και στήνει σκηνικό νοθείας βλέποντας ότι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ετοιμάζονται να την τιμωρήσουν με τη μαζική τους συμμετοχή!»

Η ΠΚΣ αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

  • Στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Χίου, στελέχη της ΔΑΠ επιδιώκουν να αποκλείσουν τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της ΠΚΣ.
  • Στον Φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στην Κοζάνη, η ΔΑΠ πρότεινε να καταμετρηθούν και να προστεθούν τα «λευκά» ψηφοδέλτια στη δύναμη της πρώτης παράταξης.
  • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ, η ΔΑΠ ψήφισε εκλογικό κανονισμό που επιτρέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν εκτός παραβάν μετά από απόφαση της εκλογικής επιτροπής.
  • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στέλεχος της ΔΑΠ παρέλαβε τις λίστες-μητρώο της σχολής από τη γραμματεία χωρίς απόφαση συλλόγου και τις κράτησε σπίτι του για πάνω από ένα 24ωρο.
  • Στο ΠΑΜΑΚ, η ΔΑΠ πρότεινε να ψηφίζουν οι φοιτητές χωρίς ταυτότητα και οι εφορευτικές επιτροπές να αποφασίζουν κατά πλειοψηφία μόνο με στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
  • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η ΔΑΠ όρισε εφορευτική επιτροπή με πλειοψηφία στελέχη της ΟΝΝΕΔ και δεν ορίστηκε εκλογικός κανονισμός για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
  • Στον Φοιτητικό Σύλλογο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιδιώκουν να αποκλείσουν το δικαίωμα ψήφου ενός ολόκληρου έτους συγκεκριμένου τμήματος.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές για να υπερασπιστούν τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και να ενισχύσουν την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την παράταξή της στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ