Μήπως έχεις φοβία εγκατάλειψης κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις σου;


Μήπως έχεις φοβία εγκατάλειψης κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις σου;
Απολαμβάνεις τη σχέση σου ή το άγχος σε κατατρώει συνεχώς; Μήπως η ζήλια σου είναι υπερβολική και η ανασφάλειά σου σε κάνει να γατζώνεσαι στο σύντροφό σου; Μήπως η φοβία εγκατάλειψης δεν σου επιτρέπει να απολαύσεις τη σχέση σου; Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος σε βοηθάει να συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα που προκαλεί εμπόδια. Ο λόγος σε εκείνη…

Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το άτομο που τον βιώνει είναι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργεί, τόσο στον εαυτό του όσο και στη σχέση του. Η φοβία αυτή συχνά είναι μία βαθύτερη πεποίθηση ότι θα εγκαταλειφθεί από το σύντροφό του με αποτέλεσμα οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές να αυξάνονται συνεχώς μέσα στη σχέση και τα προβλήματα να κλιμακώνονται, φτάνοντας τελικά τη σχέση σε τέλμα.

Οι ρίζες του προβλήματος

Οι ρίζες μίας τέτοιας φοβίας προέρχονται από τη βρεφική ηλικία και τα παιδικά χρόνια όπου ο φόβος της εγκατάλειψης είναι πολύ μεγάλος. Τα παιδιά είναι πλήρως εξαρτημένα από τους γονείς ή τα άτομα που τα φροντίζουν, με αποτέλεσμα βιώματα εγκατάλειψης ή απομάκρυνσης από τους γονείς να προκαλούν έντονο άγχος και ανασφάλεια. Πολλές φορές θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για αυτήν την κατάσταση. Τέτοια συναισθήματα συχνά εδραιώνονται στο παιδί και το ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή όπου και προβάλονται συχνά στις διαπροσωπικές του σχέσεις και ιδίως στις ερwτικές.

Οι συνέπειες

Ζώντας με αυτόν το φόβο της εγκατάλειψης και ουσιαστικά της μοναξιάς είναι δύσκολο να διατηρηθεί μία σχέση, και αν αυτό γίνει σίγουρα θα είναι μία σχέση με πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά γίνεται πρόκληση. Το ίδιο το άτομο σαμποτάρει τη σχέση και την οδηγεί εκεί ακριβώς που φοβάται ότι θα καταλήξει… επιβεβαιώνοντας έτσι τη φοβία του. Θυμώνει με το σύντροφό του και κατ’ επέκταση με τον εαυτό του, θυματοποιείται και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η φοβία ήταν βάσιμη και για αυτό και επιβεβαιώθηκε. Πρόκειται για θυματοποίηση και ένα φαύλο κύκλο που ουσιαστικά το ίδιο το άτομο δημιουργεί, συντηρεί και ανακυκλώνει.

Οι απαιτήσεις από το σύντροφο…

-Αρχικά η επιβεβαίωση της αγάπης του άλλου που πρέπει να γίνεται συνέχεια και με τον συγκεκριμένο τρόπο που το άτομο που φοβάται την εγκατάλειψη, προσδοκεί. Θεωρείται λοιπόν αυτονόητο για τον ανασφαλή ότι ο άλλος πρέπει να καταλάβει, να ξέρει και να πράξει όπως επιθυμεί αυτός.

-Πολύ συχνά η σύγκρουση στη σχέση ερμηνεύεται ως διάλυση της σχέσης και «απαντάει» ως επιβεβαίωση στο φόβο.

-Το άτομο ουσιαστικά φοβάται την εγκατάλειψη και κατ’ επέκταση τη μοναξιά αλλά συχνά βλέπουμε ότι ως επί το πλείστον επιλέγει να είναι μόνο του.

-Υπάρχει καχυποψία και ζήλια πολλές φορές με ανύπαρκτες αφορμές και κάνει συχνά σκηνές ζητώντας επιβεβαίωση και αποδείξεις.

-Γίνεται καταπιεστικό και εξαρτώμενο ή λειτουργεί με το άλλο άκρο και είναι εντελώς απόμακρο στη σχέση.

-Πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στη σχέση με το σύντροφο οι οποίες παραβλέπονται και δεν επικοινωνείται η ουσία των προβλημάτων γιατί ο φοβικός και «θύμα» παράλληλα ερμηνεύει τις καταστάσεις με βάση τις δικές του φοβίες.

-Η σχέση παύει να είναι αυθεντική και σιγά σιγά χάνεται η οικειότητα γιατί έρχεται η απομάκρυνση στο ζευγάρι.

-Τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι πάντα θα βιώνουν την εγκατάλειψη στη ζωή τους και δεν αναγνωρίζουν την κούραση και το θυμό που μπορεί να προκαλούν στο σύντροφό τους.

Να θυμάσαι…

Είναι σημαντικό το άτομο που βιώνει το φόβο της εγκατάλειψης να αποκτήσει επίγνωση του τι του συμβαίνει, και αν χρειαστεί να πάρει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αν και το πρόβλημα είναι προσωπικό, εύκολα ο ίδιος προβάλλει τις ανασφάλειές του στο σύντροφό του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τον αποδεχτεί και κατεπέκταση να επενδύσει συναισθηματικά και να χαρεί τα θετικά που πραγματικά μπορεί να έχει η σχέση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ