Μια ημέρα για έναν θεσμό που μας κρατάει «ζεστούς» και ασφαλείς


Πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει με τα χρόνια που περνάνε όπως οι αξίες κάθε γενιάς. Υπάρχει, όμως και κάτι που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, και αυτό είναι η οικογένεια.

Δεν είναι τυχαίο που ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας από το 1993 με στόχο την προβολή της σημασίας που έχει η οικογένεια, ο κεντρικός πυρήνας της κοινωνίας -και δη της ελληνικής. Η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας αναδεικνύοντας παράλληλα θέματα κοινωνικής, οικονομικής και δημογραφικής φύσης τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει και ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο επηρεάζει το μέλλον των επόμενων γενιών, άρα και της οικογένειας. Ο λόγος για την κλιματική κρίση, η οποία έχει εισέλθει για τα καλά πλέον στον δημόσιο διάλογο -και όχι μόνον στις συζητήσεις με τους γονείς ή τα παιδιά μας.

Ο θεσμός της οικογένειας δεν έχει κομβικό ρόλο μόνο στην εξέλιξη της κοινωνίας, αλλά και στην εξέλιξη των ίδιων των μελών που αποτελούν την οικογένεια. Για αυτό οι γονείς, όσο χρονών και να είναι, φροντίζουν να μη λείψει τίποτα στα παιδιά τους, ακόμα και στους δικούς τους γονείς, θυμίζοντας πολλές φορές σούπερ ήρωες, σαν αυτούς που διαβάζαμε στα παιδικά κόμιξ.

Βέβαια, η αγάπη και το νοιάξιμο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν είναι χαρακτηριστικά των σούπερ ηρώων. Είναι, όμως, χαρακτηριστική της οικογένειας που μας κρατάει όλους όρθιους, ακόμα και όταν φαίνεται πως ο κόσμος γυρίζει γρήγορα και είμαστε έτοιμοι να πέσουμε. Με μια λέξη, η οικογένεια μάς δίνει αυτή την ασφάλεια και τη θαλπωρή που όλοι αναζητάμε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ