Εξαήμερη εργασία: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι – Τι ισχύει με τα ρεπό


Το μέτρο της εξαήμερης εργασίας εφαρμόζεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε περιόδους αυξημένου φόρτου εργασίας

Αλλαγές στο εργασιακό τοπίο της χώρας έρχονται τους επόμενους μήνες, καθώς από 1ης Ιουλίου τιθεται σε ισχύ το μέτρο της εξαήμερης εργασίας για συγκεκριμένους κλάδους.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον εργατολόγο Διονύση Ρίζο, ο οποίος αναλύει το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου.

Όπως εξηγεί, θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου μαζί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική διασύνδεση, καθώς αποτελεί τη μέθοδο ελέγχου της εφαρμογής του σχετικού άρθρου του ν. 5053/23.

Η εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από μία επιχείρηση και μόνο σε περίοδο που μπορεί να αιτιολογηθεί, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Στο μέτρο της εξαήμερης εργασίας ανήκουν:

-φορείς του Δημοσίου,

-οι ΔΕΚΟ,

-επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου

-κλάδοι του ιδιωτικού τομέα με συνεχή λειτουργία που εφαρμόζουν καθεστώς πενθήμερης εργασίας.

Απαγορεύεται ωστόσο η εφαρμογή της στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Σημειώνεται πως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις το εν λόγω μέτρο μπορούν να εφαρμόσουν και επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, όμως δύναται να λειτουργήσουν επί 24ωρου από Δευτέρα έως και Σάββατο, με σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πενθήμερο.

Πώς θα εφαρμοστεί

Οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το μέτρο πρέπει να έχουν προδηλώσει το χρονικό διάστημα της εφαρμογής καθώς και τον λόγο, τον αυξημένο φόρτο εργασίας δηλαδή, στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μόνο τότε και αφού ο εργαζόμενος έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων, μπορεί να μετατραπεί το ωράριο εργασίας του από πενθήμερο σε εξαήμερο και να υπερβεί το 40ωρο, χωρίς όμως να υπερβαίνει τις οχτώ ώρες ημερησίως.

Συγκεκριμένα, ο εργατολόγος υπογραμμίζει ότι «η εργασία μπορεί να γίνει εξαήμερη μόνο εάν η επιχείρηση αιτιολογήσει επαρκώς και έχει προδηλώσει ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας.

Μόνο τότε μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο και όχι για όσο διάστημα ένας εργαζόμενος βρίσκεται σε μία επιχείρηση, εκτός εάν αποδεικνύεται διαφορετικά ο λόγος που απασχολείται σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας».

«Η εργασία δεν μπορεί να υπερβεί τις οχτώ ώρες ημερησίως, αφού δεν υφίσταται ούτε υπερεργασία, ούτε υπερωρία», επισημαίνει.

Τι ισχύει με τα ρεπό

«Όσο διαρκεί το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας δίνεται ένα ρεπό, ενώ όταν ο εργαζόμενος επανέλθει σε πενθήμερη εργασία, μπορεί να ζητήσει να μεταφερθεί το χαμένο ρεπό».

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή της έκτης ημέρας απασχόλησης υπάρχει προσαύξηση ύψους 40%, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για Κυριακή ή αργία, η προσαύξηση ανέρχεται στο 115%.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η εξαήμερη εργασία δεν αφορά νυχτερινές βάρδιες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Ο κύριος Ρίζος εξηγεί ακόμα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το νέο αυτό μέτρο στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι είναι ότι όλα γίνονται με προδήλωση και πρέπει να καταγράφονται και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, εκτός από την ΕΡΓΑΝΗ, ενώ οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν εκ των προτέρων τα χρονικά όρια εντός των οποίων θα ισχύσει το καθεστώς εξαήμερης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώνουν εγκαίρως τους εργαζόμενους πριν την εφαρμογή του μέτρου, ενώ εφόσον εντάσσονται σε αυτό δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 8 ώρες εργασίας ημερησίως και λαμβάνουν κανονικά την αμοιβή που προβλέπεται και το ρεπό».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ