Η χρονική στιγμή και ο τόπος επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Ελλάδα προκαλεί προβληματισμό και διάφορα ερωτηματικά. Η εν λόγω επίσκεψη συμβαίνει μόλις 28 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας να επισκεφθεί την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, καθώς και η επιλογή του τόπου για την εκδήλωσή του, μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες και να αναδείξει διάφορα μηνύματα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, με έωλα επιχειρήματα του τύπου ότι πρόκειται για «ιδιωτική επίσκεψη» και ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συνάθροιση».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι το ταξίδι του Έντι Ράμα στην Ελλάδα «είναι μια ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού. Είναι στο πλαίσιο προεκλογικών του περιοδειών. Δεν είναι προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, άρα δεν είναι μια διμερής επίσκεψη στο πλαίσιο πρόσκλησης ή συμφωνίας μεταξύ δύο κρατών. Η κυβέρνηση έλαβε μια εντελώς τυπική ενημέρωση μόλις χθες. Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη για τον τόπο τέλεσης αυτής της εκδήλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια τέτοια εκδήλωση. Αλλά από εκεί και πέρα όμως, επειδή υπάρχει -όπως ξέρετε καλά- το ελεύθερο δικαίωμα της συνάθροισης, δεν μπορεί με κάποιον τρόπο και να απαγορεύσει μια συνάντηση, σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για όλα τα μέτρα ασφαλείας».
Η άδεια για τη συγκέντρωση του Έντι Ράμα στο κλειστό αυτή τη φορά γήπεδο Γαλατσίου δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, με τη συμφωνία να κλειστεί από ιδιώτη που χειρίζεται τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.
Η προσεχής επίσκεψη του εξ απορρήτων συνεργάτη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, καθώς και η προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας στους ομοεθνείς του που ζουν στην Ελλάδα, φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής προεκλογικής καμπάνιας. Η παρουσίαση της επιστολικής ψήφου και η ανακοίνωση των ονομάτων 20 Αλβανών που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας να κερδίσει ψήφους από την αλβανική κοινότητα.
Η εστίαση στην προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό μέρος της προεκλογικής εκστρατείας και αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες του Έντι Ράμα. Ωστόσο, οι αναλυτές διπλωματίας φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν θα γίνει κάποια αναφορά στο θέμα του Φρέντι Μπελέρη. Ο τρόπος που ο Έντι Ράμα αντιμετωπίζει αυτό το θέμα μπορεί να αποδείξει τη διάθεσή του για διπλωματική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Οι θετικές δηλώσεις του Έντι Ράμα για τον πρωθυπουργό και τη δημοκρατική φύση της Ελλάδας αποτελούν μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο πνεύμα της διπλωματίας και της διατλαντικής συνεργασίας. Οι δηλώσεις αυτές μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να δημιουργήσουν μια θετική εικόνα για την Αλβανία στα μάτια της ελληνικής κοινότητας.
Η αντίδραση της Ελλάδας στην επίσκεψη Ράμα
Η αντίδραση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη αποτελεί φυσική αντίδραση σε μια επίσκεψη που θεωρείται αμφιλεγόμενη σε ευαίσθητο πολιτικό περιβάλλον. Οι δηλώσεις τους αποσαφηνίζουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την επίσκεψη του Έντι Ράμα και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η αναφορά στη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αποδεικνύει την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη διατήρηση της τάξης και της ειρήνης κατά τη διάρκεια ευαίσθητων πολιτικών γεγονότων.
Εντούτοις, οι παρατηρητές της ελληνικής διπλωματίας θα παραμείνουν επίσης επιφυλακτικοί και προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολουθώντας για ενδεχόμενα μηνύματα ή συμβολικές κινήσεις που μπορεί να αποσταλούν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Η αντίδραση της κυβέρνησης και η αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης για την επίσκεψη μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ιδίως σε μια περίοδο όπου θέματα όπως το κράτος δικαίου και οι ευρωπαϊκές αξίες έχουν υψηλή προτεραιότητα.