Η επίδραση του των «πράσινων χώρων» στην ψυχική και σωματική ευτυχία ενός ατόμου είναι καλά τεκμηριωμένη από παλαιότερες έρευνες. Ωστόσο, τα πρόσφατα ευρήματα από 35 επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης έδειξαν ότι τα «μπλε μέρη» παίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στη ζωή μας, ενώ εκείνοι που ζουν πιο κοντά σε θάλασσα, λίμνες ή ποτάμια δεν έχουν τόσο στρες, γυμνάζονται πιο συχνά και είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι.
Παρόλο που τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θεωρούνται ακόμα αμφιλεγόμενα, εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν την ανάκαμψη των «μπλε χώρων» στο αστικό περιβάλλον ως μια ενδιαφέρουσα στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού, σύμφωνα με το Culture Trip.
Σκεφτείτε τις εκπληκτικές λίμνες και τα ποτάμια με ήρεμο, καθαρό νερό. Τετοια μέρη είναι ιδανικά για γαλήνη, χαλάρωση και διαλογισμό.
Τοποθεσίες όπως το Hogsback, το Lesotho και το Drakensberg στα ορεινά υψίπεδα της Νότιας Αφρικής είναι όλα περιτριγυρισμένα από φρέσκο, καθαρό αέρα και κρυστάλλινα διαυγή νερά. Αυτά τα ήσυχα σημεία έχουν μια θαυμάσια καταπραϋντική επίδραση στην ψυχή και δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να τα επισκεφτεί κανείς, καθώς βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις μεγάλες πόλεις.
Πρέπει να είναι μπλε;
Για αιώνες, το νερό έχει συνδεθεί με την καθαριότητα και την ανανέωση, και πολλές θρησκείες βλέπουν το νερό ως ιερή ουσία. Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά στην παρουσία του νερού συνολικά, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το γύρω περιβάλλον, ο καθαρός αέρας και ο ήχος του νερού.
Σημειώνεται, ότι το γαλάζιο νερό συνδέεται περισσότερο με την ηρεμία, ενώ το λευκό νερό προκαλεί συναισθήματα δύναμης.
Στην Νότια Αφρική υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς με μπλε χρώμα. Οι λίμνες στο KwaZulu-Natal, όπως η Sibaba, η Naverone και η St Lucia, βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες υγροβιότοπους που δεν προσφέρουν μόνο ομορφιά, αλλά και πληθώρα εκπληκτικών άγριων ζώων και πτηνών.
Οι μελέτες του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης έδειξαν επίσης ότι ακόμη και αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως τα επίπεδα εισοδήματος και τα ποσοστά εγκληματικότητας μιας περιοχής, η θέα του ωκεανού συνδέεται σημαντικά με το μικρότερο στρες.