Περισσότερα από 1.400 είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αθήνας, ένα εκ των οποίων κατέρρευσε τα ξημερώματα της Κυριακής επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρτεμισίου στο Γκάζι και άλλο σήμερα το πρωί στην Πνύκα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τέτοια περιστατικά δεν φαίνεται να εκπλήσσουν τους κατοίκους, οι οποίοι -τουλάχιστον στην περίπτωση της πρώτης κατάρρευσης- ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν ο δήμος είχε κληθεί αρκετές φορές να λάβει μέτρα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Γιώργος Αποστολόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή των ετοιμόρροπων κτηρίων, εξηγώντας παράλληλα πως σχετική πρωτοβουλία ελήφθη πρόσφατα από τον Δήμο.
Από τα περίπου 1.400 εγκαταλελειμμένα κτήρια τα 200 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως διατηρητέα, ενώ διπλάσια, δηλαδή σχεδόν 400, είναι αυτά που έχει χαρακτηρίσει το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα.
Τα υπόλοιπα εκτιμάται πως είναι ακίνητα που είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη είτε πρόκειται για κατοικίες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου και τα πολλά συμβόλαια κληρονομιάς εγκαταλείφθηκαν από τους κληρονόμους τους.
«Το κτήριο στο Γκάζι είναι ένα από τα εκατοντάδες που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων αρχιτέκτονας Νίκος Χαρκιολάκης και πρόσθεσε πως η «ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους πολίτες αλλά και τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι δεν έχουν λάβει δραστικά μέτρα».
Συνολικά υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 διατηρητέα, εκ των οποίων τα 11.500 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλα 8.500 χιλιάδες από το υπουργείο Πολιτισμού. Επικρατεί, όμως, ένα αλαλούμ με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της χώρας, με τους αρμόδιους φορείς να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι.