Ο Μιχαήλ Σερβέτος ήταν Ισπανός γιατρός και φιλόσοφος, που αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία για την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες, δημοσιεύοντας μάλιστα και ένα βιβλίο επί του θέματος. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, ο Σερβέτος δεν αποδεχόταν το δόγμα της Αγίας Τριάδας, και είχε αρκετές ιδέες για το πώς μπορεί να αναδιαμορφωθεί ο χριστιανισμός—κάτι που οδήγησε στην καταδίκη του ως αιρετικού. Απέδρασε από την Ισπανία και την Ιερά Εξέταση, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με την ανάλογη… υπηρεσία των Προτεσταντών στην Ελβετία, από τους οποίους δεν γλύτωσε. Τα βιβλία του κάηκαν στην πυρά μαζί του.
Γαλιλαίος (1564-1642)
Ο Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, πατέρας αυτής της λίγο τρελής ιδέας ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, και όχι το αντίθετο, ήταν απολύτως λογικό να καταδικαστεί για τις αιρετικές του απόψεις στην εποχή του. Η Καθολική Εκκλησία τον μίσησε με πάθος, μιας και οι Γραφές ορίζουν την Γη ως κέντρο του σύμπαντος. Του ζητήθηκε να απορρίψει και να καταδικάσει τις ίδιες του τις απόψεις, πράγμα που δεν έκανε. Η Εξέταση τον λυπήθηκε και τον καταδίκασε σε περιορισμό κατ’ οίκον, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, με τα βιβλία του απαγορευμένα. Επειδή, όμως, η ζωή τα φέρνει όπως πρέπει μερικές φορές, την χρονιά που πέθανε ο Γαλιλαίος, γεννήθηκε ο Νεύτωνας, που “έχτισε” πάνω στις ιδέες του και έγινε ο πατέρας της σύγχρονης Φυσικής.
Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955)
Όλοι γνωρίζουμε τον Αϊνστάιν, όλοι ξέρουμε την φάτσα του, αλλά δεν μιλάμε και πολύ συχνά για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ιδέες του όταν τις εξέφρασε για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, η Γερμανική δεξιά τον απεχθανόταν, και όταν ανέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ, το 1933, ο Αϊνστάιν βρισκόταν στην Καλιφόρνια και ενημερώθηκε ότι η Κυβέρνηση του είχε στερήσει όλα τα ακαδημαϊκά του πόστα, είχε κατασχέσει την περιουσία του και έκαιγε τα βιβλία του δημόσια. Φοβούμενος ότι οι μελέτες του θα χρησιμοποιηθούν από τους Ναζί για την δημιουργία ατομικής βόμβας, προέτρεψε τους Αμερικανούς να ξεκινήσουν παρόμοιες έρευνες.
Γουλιέλμος του Όκαμ (1287-1347)
Ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους του Μεσαίωνα, σε αυτόν ευθύνεται η θεωρία του Ξυραφιού του Όκαμ. Βάσει αυτής της αρχής, “Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες”. Με πιο απλά λόγια, όταν έχεις παραπάνω από μία θεωρίες που μπορούν να εξηγήσουν ένα συμβάν, μάλλον η πιο απλή θεωρία είναι η καλύτερη. Προφανώς, μια τέτοια θεωρία δεν θα άρεσε και πολύ στην Εκκλησία της εποχής, και γι’ αυτό ο Γουλιέλμος κυνηγήθηκε και πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του υπό την προστασία του Αυτοκράτορα.
Ετιέν Ντολέ (1509-1546)
Ονομάζεται από πολλούς “ο πρώτος μάρτυρας της Αναγέννησης”. Ο Ετιέν Ντολέ ήταν ένας ουμανιστής ακαδημαϊκός, που απασχολούσε αρκετά την Ιερά Εξέταση. Ήταν ιδιαίτερη προσωπικότητα (που, στην γλώσσα των Ιστορικών, σημαίνει καβγατζής) και φυλακίστηκε αρχικά επειδή δολοφόνησε έναν ζωγράφο—έγκλημα που έπειτα δικαιολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Και μετά αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και να αρχίσει να τυπώνει βιβλία – όποια βιβλία ήθελε, άρα και πολλές και διάφορες απόψεις σχετικά με την θρησκεία. Ταυτόχρονα ζητούσε την μελέτη της Βίβλου στην καθομιλουμένη, ώστε να μορφώνονται και οι φτωχότεροι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να μπουν στις ιερατικές σχολές. Και, σίγουρα, ήταν καβγατζής και οι καβγατζήδες κάνουν εύκολα εχθρούς, αλλά μάλλον δεν ήταν αυτός ο λόγος που κάηκε στην πυρά.