Το πλουσιότερο δώρο που μπορεί να λάβει ένα νεογνό, είναι η δέρμα με δέρμα επαφή με τους γονείς του – την οικογένειά του – αμέσως μετά τη γέννησή του.
Τα οφέλη είναι ανεκτίμητης αξίας τόσο για το νεογνό, όσο και για την μαμά και τον μπαμπά του. Όπως αναφέρει η Raylene Phillips στην έρευνά της, με τίτλο «Αδιάκοπη επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό», «ο τρόπος με τον οποίο ένα μωρό καλωσορίζεται στον κόσμο, και ειδικά κατά τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή του, μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες […] έχουν καλύτερες αναπνευστικές ικανότητες, σταθερή γλυκόζη αίματος, και πολύ λιγότερο κλάμα που υποδηλώνει μειωμένο στρες».
Στην έρευνά της, αναφέρονται και κάποιες θετικές επιπτώσεις της επαφής αυτής για τη μητέρα. «Οι μητέρες αυτών των μωρών, έχουν έντονο το μητρικό ένστικτο, περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στη φροντίδα των μωρών τους και θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά, τους 6 κύριους λόγους να αγαπήσουμε, να προωθήσουμε, αλλά και να κάνουμε πράξη την άμεση δέρμα με δέρμα επαφή:
1. Συντονίζεστε με τις ανάγκες του μωρού σας. Η σχέση που χτίζετε βοηθάει το να κατανοήσετε αλλά και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του, θέτοντας έτσι βάσεις για μια σχέση σιγουριάς, ασφάλειας, και αγάπης μεταξύ μητέρας και νεογνού.
2. Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, εφόσον ο τρόπος που συνδέεται μαζί σας, επηρεάζει και τον τρόπο που οργανώνεται ο εγκέφαλός του, δίνοντας έμφαση στην υγιή συναισθηματική του ανάπτυξη.
3. Του προσφέρετε ηρεμία. Η αίσθηση της αγκαλιάς αφενός βοηθάει στη μείωση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και αφετέρου αυξάνει την έκκριση της οξυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης). Έτσι λοιπόν, η δερματική επαφή ηρεμεί το μωρό και βοηθάει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού αλλά και της θερμοκρασίας του σώματός του.
4. Το νεογνό διατηρεί τα επίπεδα ενέργειάς του σταθερά. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των νεογνών που αμέσως μετά τον τοκετό έμειναν στην αγκαλιά της μητέρας τους κυμάνθηκαν σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με τα νεογέννητα που μεταφέρθηκαν άμεσα σε άλλο χώρο.
5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η επαφή με το δέρμα σας είναι ένας τρόπος για το μωρό να έρθει σε επαφή με διάφορα είδη βακτηριδίων, και να αρχίζει να χτίζει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.
6. Ενισχύει τον δεσμό του μωρού με τον πατέρα του. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας υπέροχος τρόπος να ισχυροποιηθεί ο δεσμός με τον πατέρα, καθώς είναι αρκετές φορές δύσκολο να αναπτυχθεί στενή επαφή πατέρα – νεογέννητου.
Δέρμα με δέρμα επαφή μπορούμε να έχουμε και έπειτα από μία καισαρική τομή;
Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, και έχει μεταφραστεί από τον Στέλιο Παπαβέντση, με τίτλο «Άμεση Επαφή Δέρμα Με Δέρμα Μετά Από Καισαρική,» σχεδιάστηκε ένα project για να βελτιωθεί η δέρμα με δέρμα επαφή κατά τη διάρκεια της παραμονής της μητέρας στο χειρουργείο και στον χώρο της ανάνηψης.
«Μέσα σε 3 μήνες από την έναρξή του, η συχνότητα άμεσης επαφής δέρμα με δέρμα για υγιή βρέφη μετά από καισαρική αυξήθηκε από 20% σε 68%,» και «τα βρέφη που δεν ήρθαν καθόλου σε δερματική επαφή με τη μητέρα τους για τις πρώτες 4 ώρες μετά την γέννησή τους μειώθηκαν από 40% σε 9%.» Τελικά, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η επαφή δέρμα με δέρμα είναι απόλυτα εφικτή μετά από καισαρική τομή και θα ήταν καλό να παρέχεται σε υγιείς μητέρες και νεογνά αμέσως μετά τον τοκετό.