Διευκρινίσεις για το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έδωσαν ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης και ο δικηγόρος-εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο Newsbomb.gr
Διασαφηνίσεις για το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας, το οποίο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθαρίζοντας πως δεν αφορά τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο και στις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπανάκης επισήμανε πως το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας αφορά στις επιχειρήσεις της βαριάς ιδιωτικής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα τις επιχειρήσεις ζυθοποιίας, εμφιαλώσεων νερού κ.α. Επισήμανε παράλληλα πως η αμοιβή του εργαζόμενου κατά την 6η ημέρα εργασίας θα έχει προσαύξηση 40%, ενώ αν πρόκειται για αργία τότε θα λαμβάνεται υπόψη και ο συντελεστής του 75%.
Η πλατφόρμα για την εξαήμερη εργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναμένεται να ανοίξει την πρώτη ημέρα του Ιουλίου, όπου θα συμπέσει με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Μέσω της εν λόγω κάρτας άλλωστε θα γίνεται αυτοποιημένος έλεγχος, καθώς δεν προβλέπεται υπερεργασία ή υπερωρία.
Ποιες επιχειρήσεις ευνοεί η εξαήμερη εργασία
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας, με βάση τον νέο νόμο, αναμένεται να επιλύσει αρκετά προβλήματα ιδίως σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό. Για την ακρίβεια, ο Γιάννης Καρούζος ανέφερε πως ο νόμος 5053/2023 θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πρόγραμμα εναλλασσόμενων βαρδιών 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, και οι οποίες δεν βρίσκουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό με συνέπεια να αδυνατούν να οργανώσουν σωστά τις βάρδιες.
Επίσης, θεραπεύεται η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού σε επιχειρήσεις 24ωρης αλλά όχι συνεχούς λειτουργίας που παρουσιάζουν απρόβλεπτα αυξημένο φόρτο εργασίας.
Ποιους αφορά η εξαήμερη εργασία
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιάννη Καρούζου στο Newsbomb.gr, το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας αφορά τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται επί πενθήμερο και 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Να σημειωθεί πως η απασχόληση της έκτης ημέρας καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, ενώ η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και η υπερωρία. Αξίζει να αναφερθεί πως καταβάλλεται αμοιβή 40% επί του ημερομισθίου της ημέρας αυτής.
Τους ισχυρισμούς του Βασίλη Σπανάκη επιβεβαίωσε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ο οποίος επισήμανε πως το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας δεν αφορά το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Η σχετική πλατφόρμα έρχεται την 1η Ιουλίου
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ γίνονται δοκιμές και η εφαρμογή δεν είναι ακόμη έτοιμη, αν και για κάποιους κλάδους είναι αποδεκτή η ρύθμιση εξετάζεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
Παράλληλα, να αναφερθεί ότι σε μερικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για 6ημερη εργασία, ωστόσο υπάρχει ειδική ΣΣΕ, που ρυθμίζει την 6ημερη απασχόληση.
Τέλος, ο Γιάννης Καρούζος ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η «πρακτική» σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της συνεχούς λειτουργίας, να απασχολούν τους εργαζόμενους παράνομα για 6η ημέρα, όπου σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων η σχετική αμοιβή μιας τέτοιας απασχόλησης υπολογίζεται με τον συντελεστή του 30%.
Το παραπάνω αφορά στο άρθρο 8 του νόμου 3846/2010.