«Πριν δέκα μήνες πλήρωσα 345 λίρες (σχεδόν 10 ευρώ) για το ίδιο πιάτο και έναν καφέ», λέει η Iris Cibre.
Μεγάλη ανταπόκριση φαίνεται ότι είχε στην Τουρκία έκκληση για μποϊκοτάρισμα των καφενείων και των εστιατορίων, με την αιτιολογία ότι εφαρμόζουν υπέρογκες τιμές. Πολλοί πολίτες κινητοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πρώτη δράση αυτού του είδους μετά από πολλά χρόνια ατέρμονου πληθωρισμού, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Iris Cibre, χρηματοοικονομική εμπειρογνώμονας και εμπνευστής αυτής της κλήσης μποϊκοτάζ, που ξεκίνησε μόνο για αυτό το Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε την κινητοποίηση “λαϊκό κίνημα” μετά από τη διοργάνωση της μέσω κοινωνικών δικτύων στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες.
Το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καφετέριες και εστιατόρια σε ορισμένες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας είχαν χαμηλό αριθμό πελατών, ενώ σε άλλες σύχναζαν μόνο τουρίστες.
Διαμαρτυρία κατά των «οπορτουνιστών» εμπόρων
Για την Iris Cibre, το έναυσμα ήταν οι 880 λίρες (25 ευρώ) που πλήρωσε στα μέσα Απριλίου για ένα γεύμα και έναν καφέ σε ένα μπιστρό της γειτονιάς που σύχναζε στην Κωνσταντινούπολη.
«Πριν δέκα μήνες πλήρωσα 345 λίρες (σχεδόν 10 ευρώ) για το ίδιο πιάτο και έναν καφέ. Αυτό σημαίνει αύξηση 155% υπολογιζόμενη σε λίρες. Ακόμη και σε δολάρια η αύξηση είναι 80%. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ τέτοιο πληθωρισμό», λέει η Iris Cibre.
Αυτή ήταν η στιγμή που η Iris Cibre αποφάσισε να στείλει στο κοινωνικό δίκτυο X ένα κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα των καφέ και των εστιατορίων στην Τουρκία στις 20 και 21 Απριλίου για να διαμαρτυρηθεί για τις «υπερβολικές τιμές». Την κλήση του ακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι με τη σειρά τους παραπονέθηκαν για «μια σούπα που κοστίζει 200 λίρες (σχεδόν έξι ευρώ)» ή ένα κεμπάπ που κοστίζει 300 λίρες (8,6 ευρώ).
Η αύξηση της τιμής που κατήγγειλε η Iris Cibre υπερβαίνει τον επίσημο πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν 68,5% με ετήσιο ρυθμό, αλλά και τα στοιχεία που προέβαλαν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τα οποία τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 124,6%. Ο κατώτατος καθαρός μισθός στην Τουρκία είναι 17.000 λίρες (489 ευρώ).
Υπήρχαν όμως και άτομα που επέκριναν το μποϊκοτάζ. «Δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα αλλάξουν τα πράγματα. Καταλαβαίνω και τους εμπόρους, πρέπει να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενοικίου», λέει ο Sabit Gul, υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία στην Άγκυρα.
Μπροστά σε αυτές τις επικρίσεις, η Iris Cibre υπενθύμισε το γεγονός ότι επέκρινε δημόσια τις νομισματικές πολιτικές που ακολούθησε στο παρελθόν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους υποστηρίζει εδώ και καιρό τη μείωση των επιτοκίων σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας.
«Οι κακές πολιτικές της Κυβέρνησης έχουν προετοιμάσει το έδαφος για τον οπορτουνισμό των εμπόρων…. Φυσικά και δεν θέλουμε να χρεοκοπήσουν. Θέλουμε απλώς λογικές τιμές, που να αντιστοιχούν στον πληθωρισμό», πρόσθεσε η Iris Cibre.