Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε αρχιφύλακα καθώς σύμφωνα με την καταγγελία της πρώην συζύγου του την παρακολουθούσε προκαλώντας της ανησυχία
Το περιστατικό έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, αστυνομικός και η ίδια, ο πρώην σύζυγός της ο οποίος υπηρετεί στην Τροχαία την παρακολουθούσε επίμονα και μάλιστα ενώ ήταν μπροστά και τα ανήλικα παιδιά τους. Ο 46χρονος συνελήφθη ενώ του αφαιρέθηκε προσωρινά και ο οπλισμός του. Στην αστυνομικό δόθηκε έντυπο υλικό για τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αρωγής και εγκαταστάθηκε στο κινητό της το «PANIC BUTTON».
Οι συνάδελφοί της, της πρότειναν να τη μεταφέρουν σε κάποια δομή ή σε ασφαλή χώρο όμως εκείνη το αρνήθηκε όπως επίσης και το να μεταφερθεί με περιπολικό στο σπίτι της.
Θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα αξιολογούν τις κινήσεις των αστυνομικών μέσω ερωτηματολογίου
Την ίδια ώρα σε αστυνομικά τμήματα της χώρας έχουν τοποθετηθεί κουτιά παραπόνων προκειμένου τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αξιολογούν τις υπηρεσίας που τους παρείχαν οι αστυνομικοί.
Θα δίνεται στους πολίτες μια φόρμα με 17 ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση της διαχείρισης του περιστατικού και όποιοι επιθυμούν θα τη συμπληρώνουν χωρίς να βάζουν τα προσωπικά τους στοιχεία.
Ορισμένες από τις ερωτήσεις είναι:
1.Σας δόθηκε επαρκής χρόνος για να περιγράψετε όσο συνέβησαν;
2.Σας δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινήσεις σε ερωτήματα σας;
3.Σας ζητήθηκαν πληροφορίες που θα βοηθούσαν στη σύλληψη του δράστη;
Δηλαδή αυτονόητες ενέργειες που θα έπρεπε να ακολουθεί ένας αστυνομικός, ωστόσο όπως είδαμε με την υπόθεση της Κυριακής ούτε αυτά δεν έγιναν.
Αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
«Λόγιζε προ έργου» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με αφορμή την αξιολόγηση που θα κάνουν στους αστυνομικούς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αποκαλώντας “φωστήρες” όσους πρότειναν και αποφάσισαν κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση και πολλά ερωτηματικά, ως προς τα πραγματικά της κίνητρα, προκαλεί η πρόσφατη διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με αντικείμενο τη δυνατότητα αξιολόγησης … από τα ίδια τα θύματα (!), των αστυνομικών που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας!
Σύμφωνα με όσα δρομολογούνται με απίστευτη ελαφρότητα, υποχρεούμαστε, λοιπόν, να ρωτήσουμε τους «φωστήρες»:
- Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία τεκμηρίωση και με επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική, ποιος ιθύνων νους μπορεί να μας εξηγήσει ή να μας διαβεβαιώσει για την κατάληξη μιας πιθανής, κακόβουλης κριτικής προς έναν αστυνομικό, όταν ο καταγγέλλων θα είναι ανώνυμος και ενδεχομένως αβάσιμη η καταγγελία του;
- Πώς, τελικά, θα ελεγχθεί αυτός και η καταγγελία του για να αποδοθεί δικαιοσύνη και το κυριότερο
- Πώς θα διορθωθούν υπαρκτά ή μη, κακώς κείμενα;
Η λογική του «κυτίου παραπόνων» εφαρμόστηκε και αλλού. Ας ψάξουν, λοιπόν, τα αποτελέσματά του, αυτοί οι οποίοι σκαρφίστηκαν επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν όντως θέλουν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα αποτελέσματα, δεν έχουν παρά να τοποθετήσουν ένα «κυτίο παραπόνων» έξω από το γραφείο τους στην Κατεχάκη. Είναι βέβαιο ότι θα εκπλαγούν από αυτά που ο κάθε ανώνυμος θ’ αφήσει μέσα…
Ας ξεκινήσουν, επομένως, από τα του οίκου τους και αφού το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις πρωτοβουλίες τους, όσον αφορά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, τότε ας συνεχίσουν στα αποδεκατισμένα, με δική τους ευθύνη, Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας για να δούμε τα έργα και τις ημέρες τους.
Όταν αποτυγχάνεις να ελέγξεις τα του οίκου σου, όταν περιμένεις «φως» από αυτούς οι οποίοι ακόμα και σήμερα αποκαλούν τον αστυνομικό «μπάτσο», τότε ο μόνος δρόμος που σου μένει, είναι να πας σπίτι σου.
Δυστυχώς για εμάς, αλλά και για τον ελληνικό λαό, με αυτά σας τα καμώματα «γελάνε και τα τσιμέντα της Κατεχάκη…».