Αμερικανός αξιωματούχος αποκαλύπτει το σχέδιο που επεξεργάζονται στο Τελ Αβίβ ως απάντηση για την ιρανική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου.
Περιορισμένης εμβέλειας αναμένουν οι ΗΠΑ ότι θα είναι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε εναντίον του το Ιράν.
Συγκεκριμένα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος και μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις μυστικές υπηρεσίες είπαν ότι φαίνεται ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο ενός «στενού και περιορισμένου πλήγματος» εντός του Ιράν, όπως αναφέρει το CNN.
Μάλιστα, μια από τις πηγές είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες για το τι ακριβώς σχεδιάζει το Τελ Αβίβ, μετά την εκτεταμένη ιρανική επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου.
«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο στρατιωτικό αλλά διπλωματικό σε όλη την περιοχή», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό.
«Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν και γνωρίζουν ότι όταν το κάνουν αυτό είναι να εκφράσουμε και πάλι την αντίρρησή μας για οτιδήποτε πρόκειται να κάνουν».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ είναι «σίγουροι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει.
«Όμως οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση ίσως οδήγησει σε αρνητικά σενάρια, μερικά από τα οποία είναι αρκετά τρομακτικά», είπαν.
Λίβανος: Νεκρός Διοικητής της Χεζμπολάχ έπειτα από ισραηλινό χτύπημα
Την ίδια ώρα, σφοδρές ήταν οι σημερινές επιθέσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, με την τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου να εκτοξεύει δύο επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ, ενώ, ο IDF ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή σε αεροπορική επιδρομή.
Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρώς στην επίθεση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων ενημέρωσης και τις τοπικές αρχές. Τα δύο –φορτωμένα με εκρηκτικά– μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν περιοχές κοντά στη βόρεια κοινότητα της Μπεΐτ Χιλέλ, σύμφωνα με τον IDF.
Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι είχε στοχεύσει μία μονάδα του «Σιδηρού Θόλου» στην περιοχή. Η τρομοκρατική ομάδα έχει προβεί σε παρόμοιους ισχυρισμούς τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι έχουν απορριφθεί από τον ισραηλινό στρατό.
Ποιον «βολεύει» μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή;
«Με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έγινε αυτό ακριβώς που ήθελε η Χαμάς από την αρχή του πολέμου: να πολλαπλασιαστεί το μέτωπο», λέει στο γερμανικό ZDF ο Gil Yaron, ειδικός επί θεμάτων που άπτονται με τη Μέση Ανατολή.
«Ότι το Ισραήλ πολεμά όχι μόνο στη Γάζα, αλλά στα σύνορα με τον Λίβανο , επίσης με το Ιράν, επίσης με τη Συρία , επίσης με τους Χούθι, αυτό ενθαρρύνει τη Χαμάς να μην αναζητήσει λύση μέσω διαπραγματεύσεων για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει.
Τρίβει τα χέρια της η Χαμάς
«Η Χαμάς έχει ένα σαφές ενδιαφέρον για την κλιμάκωση: όσο περισσότερο το Ισραήλ είναι απασχολημένο σε άλλα μέτωπα, τόσο λιγότερους στρατιώτες και προσοχή μπορεί να αφιερώσει στον πραγματικό στόχο του πολέμου, δηλαδή την εξάλειψη της Χαμάς», προσθέτει.
Και αυτό ακριβώς είναι ένα πρόβλημα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Επειδή αν η Χαμάς δεν θέλει να διαπραγματευτεί, ο Νετανιάχου δεν έχει πολλά να προσφέρει στους πολίτες της χώρας», είπε ο Yaron. Οι όμηροι στη Γάζα είναι αυτή τη στιγμή «συναισθηματικά το πιο σημαντικό ζήτημα» για τους περισσότερους Ισραηλινούς.
Πολιτικά οφέλη για το Ισραήλ
«Από την άλλη πλευρά, η επίθεση του Ιράν ωφελεί πολιτικά το Ισραήλ», εξηγεί ο Yaron. Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει τώρα το Ισραήλ, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού επικρίθηκε για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική εστίαση μετατοπίζεται προς όφελος του Ισραήλ και ενδέχεται να «πουλήσει» με πολλαπλά ανταλλάγματα την ειρήνη.
Πιθανή εμπλοκή αραβικών χωρών
Το Ισραήλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες της περιοχής ότι η απάντησή του στην επίθεση του Ιράν δεν θα τις θέσει σε κίνδυνο, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan, εν μέσω ανησυχιών από πολλές χώρες ότι θα έχουν πρόβλημα με την Τεχεράνη σε περίπτωση ισραηλινού αντίποινα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ έχει ενημερώσει συμμαχικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα κράτη του Κόλπου ότι η απάντησή του, όταν έρθει, θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το Ιράν να μην μπορεί να τις εμπλέξει στα αντίποινα.
Η αναφερόμενη διαβεβαίωση από το Ισραήλ προς τις γειτονικές του χώρες έρχεται μετά την προειδοποίηση ανώτατων Ιρανών διοικητών την Κυριακή ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη επίθεση εάν ανταποδώσουν.